Мъгла и скрап за милиони в ОЦК

Инвеститорът "Хармони" изгони директора, той заведе жалба в прокуратурата

Мъгла и скрап за милиони в ОЦК | StandartNews.com

Кърджали. Казват, че на война най-страшното е неизвестността, споделя дългогодишен металург в ОЦК-Кърджали. Той и бившите му колеги вече няколко месеца чакат яснота за бъдещето на завода и своето собствено. Но никой нищо не им обяснява. След протестите на работниците за заплати, когато лично бившият премиер Бойко Борисов се зае да търси изход за комбината, положението в ОЦК остава абсолютно неясно.

В момента заводът е публично акционерно дружество, юридическо лице, което не е обявено в несъстоятелност, а мажоритарен собственик все още се води "Интертръст холдинг" на Валентин Захариев. Комплексното разрешително за производствената дейност продължава да е на името на ОЦК, а екоинспекциите контролират именно "ОЦК" АД.
След публичната разпродажба през есента на миналата година новите собственици - "Хармони 2012", притежават 100% от земята и 90 на от сградите в завода. В комбината са останали 26 работници, които ползват част от административната сграда. Изпълнителният директор Валентин Манев и екипът му са на разположение на напусналите металурзи, за да издават документи, необходими за представяне в данъчните служби и НОИ. "Това са над 12 хиляди лични досиета с лични данни на хората", обяснява един от останалите на работа служители.

Преди дни новият собственик "Хармони 2012" не допусна в завода служители до работните им места и ултимативно настоя да освободят административните офиси.

"Имаме устно споразумение с новите собственици да ползваме едно крило от административната сграда. На 10 юни към края на работния ден е входирано писмо от "Хармони 2012" да освободим стаите до 24 часа, но в 8 часа на 11 юни не бяхме допуснати до завода, както и до документацията и шейсетгодишния архив на комбината", обясни Манев. Именно това решение на новия собственик е причина изпълнителният директор на "ОЦК" АД да внесе жалба за самоуправство в Районната прокуратура.

По думите на Манев в баланса на ОЦК имало активи от 80 до 100 млн. лева, които се намирали в завода. Това са съоръжения и резервни части в складовете, големи количества химикали, полупродукти и др. Директорът коментира, че освен за активите на фирмата, се грижел и за интересите на всичките над 2 000 акционери и 100 юридически лица
Според изпълнителния директор "Хармони 2012" иска да сложи ръка на суровината на площадката на завода. По мнението на специалистите цената на цинкосъдържащи и оловни полупродукти е сериозна и именно тя е в основата на конфликта. "При преработка на натрупаните "планини" от меден цинков кек и оловна шлака може да се извлече метал, който да се продаде за 200 млн. евро, смятат запознати.

В същото време от "Хармони 2012" твърдят, че в момента Захариев се опитвал заедно с частния съдебен изпълнител да опише имуществото на комбината и чрез офшорната си компания "Уолдроп инк" да го продаде. Той също така имал намерение да нареже на скрап жп линията на територията на металургичното предприятие и вече е продал водопровода на ОЦК, с което саботирал възстановяването на цинковото производството и целял настройване на общественото мнение.
Изпълнителният директор Валентин Манев отхвърли тези твърдения. "Как можем да направим това, когато цялата охрана е на "Хармони 2012", недоумяват и колеги на Манев.

Според самия Манев твърденията в прессъобщението на фирмата не отговарят на истината, а най-малко, че искат да саботират старта на производството, защото такъв няма.

От "ОЦК" АД са категорични, че ще си търсят правата в съда. По мнението на запознати съдебните войни ще отложат плановете за пуска на новия цинковия завод, както нееднократно са заявявали от "Хармони 2012. В първите дни на април тази година новият инвеститор на металургичния завод съобщи, че французи, канадци и австралийци кандидатстват за изграждане на цинково производство в ОЦК Кърджали. "Освен предлаганата технология, която трябва да отговаря на съвременните технологични изисквания, има още два водещи фактора при разглеждането на офертите - цената и времето, за което всяка от трите фирми ще може да се справи с изграждането на новото цинково производство", заяви Иван Елкин, управител на "Хармони 2012".

През април областният лидер на БСП Милко Багдасаров на един от публичните предизборни диспути съобщи, че ОЦК може да заработи скоро, защото има вече нов инвеститор. "Моята информация е, че сделката с "Блумбърг груп" вече е финализирана", коментира Багдасаров. Тогава изпълнителният директор на ОЦК Валентин Манев заяви, че в завода не са идвали на оглед представители от американски холдинг. "С нас не са водени разговори от името на американския инвеститор", отговориха и от "Хармони 2012".

Днес, два месеца по-късно, официална информация за това дали "Блумбърг груп" или друг инвеститор имат някакви намерения към "ОЦК" АД, никой не се ангажира да потвърди или да отхвърли. Междувременно от местната партийна централа на социалистите съобщиха, че БСП ще лобира проблемът с неизплатените близо 450 хил. лв. за дължими заплати и обезщетения на работниците от ОЦК Кърджали да се реши възможно най-бързо. За последните три години металургичния завод са напуснали над 700 души, сред които 50 инженери и специалисти с висше образование. Нова работа са започнали едва стотина души - в "Горубсо-Кърджали" и в машиностроителните предприятия в града. "Обещанията на бившия премиер Бойко Борисов за работа в КЦМ Пловдив и мините в Мадан се оказаха празни думи", оплакали се бившите работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай