Колко ще плащаме за газа? Въпрос за 15 млн. евро

Домакинствата решават сложното уравнение като купуват бойлери и климатици

Колко ще плащаме за газа? Въпрос за 15 млн. евро | StandartNews.com

* Домакинствата решават сложното уравнение като купуват бойлери и климатици

* "Булгаргаз" заложи ценова мина пред новия стар шеф на КЕВР и служебния кабинет 

Един въпрос, достоен за "Стани богат", изплува през последните дни: Колко ще плащаме за газа? Както в шоуто, водено от Михаил Билалов, посочваме 4 възможни отговора:

 а/ Газът ще поскъпне с 54%

b/ Газът ще поевтинее с 32%

c/ Цената ще остане същата

d/ Няма да има газ

Който уцели верния отговор - с или без помощта на жокер, може веднага да скочи в клуба на милионерите. И то не с 1 милион премия, а с цели 15 млн. евро - колкото се твърди, че е комисионната на търговците, продаващи ни газ, според доклада на временната комисия за доставките, представен в парламента. 

"Булгаргаз" поиска шоково увеличение, КЕВР обезглавена

Скандалната сделка!

Всъщност въпросът за цената на газа наистина е с повишена трудност и то не само заради неяснотата на доставките, цената и т. н. А и заради правния качамак, който се забърка с отстраняването от Конституционния съд на шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Станислав Тодоров. Обезглавеният регулатор трябва да определи цените на синьото гориво за август, а "Булгаргаз" вече поиска шоково увеличение с 54%. Заявлението за цената е било внесено на 21 юли, 10 дни след законовия срок, а КЕВР го публикува на сайта си почти седмица по-късно.

Държавният доставчик предлага мегаватчас без цена за достъп, пренос, акциз и ДДС да струва 286 лв. Така, вместо цената на синьото гориво да пада заради това, че не ползваме руски газ, както обеща премиерът в оставка Кирил Петков, тя стремително се вдига нагоре.

Ще паднат ли решенията на регулатора за по-високи цени на газ, парно и ток?

След като съдът постанови, че изборът на Станислав Тодоров е недействителен, легитимни ли са решенията на КЕВР, които са вземани по времето на неговото председателство? Едно от тях бе за цената на синьото гориво за юли, която регулаторът увеличи с 32%. Какво ще стане, ако някой оспори това решение? Може да се окаже, че "Булгаргаз" ще трябва да връща пари на потребителите. Същото важи и за тока, и за парното. С решение на КЕВР, от новия регулаторен период (1 юли 2022 г. – 30 юни 2023 г.) електроенергията се увеличи - за клиентите на ЕВН скокът е с 3,47%, за "Еврохолд" - с 2,7%, а за "Енерго Про" - с 4,45%. А топлинната енергия скача средно с 29,73%. Току виж са ни върнали парите, които сме надплатили по сметките.

Но експертите бързат да попарят размечталите се - решенията на КЕВР се вземат от колективен орган, а не еднолично, затова не могат да бъдат оспорени, коментира пред "Стандарт" Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт. 

Мина пред Иван Иванов и служебния кабинет 

Сега горещият картоф ще трябва да извади старият нов шеф на КЕВР Иван Иванов. Той се връща на поста след като парламентарната енергийна комисия прие решение, внесено от "Има такъв народ" (ИТН), а парламентът го гласува в четвъртък.Парламентът върна Иван Иванов като председател на КЕВР - България -  DarikNews.bg

Аргументите на партията на Слави Трифонов са, че щом КС казва в решението си, че изборът на Станислав Тодоров не се е състоял въобще и тъй като Иванов не е отстранен от поста си, а бе действащ председател до избора на Тодоров, предишният председател трябва да се върне на поста. Според Ива Митева, Иванов няма право да откаже да се върне начело на КЕВР, тъй като той реално не е освобождаван от поста си, а е заменен от нелегитимен председател.

"Иванов може да подаде оставка, според закона, но до приемането му от парламента той остава начело на комисията", отбеляза и Росица Кирова от ГЕРБ. Иван Иванов нееднократно заяви в последните дни, че не иска да се връща обратно в енергийния регулатор, но пред Mediapool посочи, че ако парламентът вземе подобно решение, ще се съобрази с него. Ще му трябва обаче време за да навлезе в работата на комисията, тъй като седем месеца е бил извън нея.

С връщането си в КЕВР Иванов ще се окаже в "небрано лозе", както казва народът. Защото освен чисто юридическата бъркотия, неговият нов дебют като председател на Комисията ще съвпадне и с идването на новото служебно правителство на президента Радев.

А логично ли е то да стартира с драстично вдигане на цените на газа, с което ще изправи на нокти индустрията?

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал /АИКБ/ вече алармира, че още от май няма никакви компенсации за цената на газа за предприятията. От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовават да бъде изпълнено обещанието на правителството от 16 май за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища. Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август. За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв., пресмятат от там.

"Служебното правителство ще трябва да обезврежда много бомби и мини, а ние ще трябва да разкажем на нашите работници защо нямат заплати", коментира Васил Велев, като добави към газа и драстично увеличените сметки за ток за небитовите потребители - 630 лв. за мегаватчас за юли, ако не се дадат компенсациите от държавата. Затова някои политици залагат, че поне през август скок на синьото гориво няма да има - да се успокоят страстите и да потръгне работата. А по-нататък - каквото сабя покаже. Но какво ще реши КЕВР начело с Иван Иванов, за когото се говори, че е независим професионалист и не се вслушва много в това, което го "съветват" политиците - предстои да видим. 

Русия бавно затяга кранчето, Европа в истерия

Русия започна да затяга газовото кранче за Европа, първо в тази страна от ЕС

Но всичко дотук изглежда като "бял кахър" на фона на четвъртия възможен сценарий - газ през зимата може и да няма. Преди дни "Булгаргаз" публикува на сайта си какви количества природен газ са необходими по месеци в изпълнение на решение на КЕВР от 19 юли. За септември и октомври не са посочени количества, което би трябвало да означава, че газовият доставчик има на какво да разчита. За ноември и декември обаче се търсят общо 843 848.179 MWh и се призовават търговци със свободни количества природен газ да подават съответни обвързващи оферти. 

Въпросът с повишена трудност тук е - може ли на пазара да се намери газ, след като цяла Европа търси усилено? От сряда "Газпром" за пореден път намали драстично доставките през "Северен поток" - до 33 милиона кубически метра дневно. Това значи, че капацитетът на тръбопровода, който бе свит на 40% след като заработи отново на 21 юли след ремонта, сега пада на 20%.

Русия вече два пъти намали обема на доставките си през юни с мотива, че газопроводът не може да функционира нормално без турбината, която бе на ремонт в Канада и не можеше да бъде върната в Русия заради европейските санкции. В крайна сметка Германия и Канада се съгласиха да върнат оборудването обратно в Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче съобщи във вторник, че ремонтираната турбина все още не е получена, освен това има проблем и с още една заради ограниченията и санкциите срещу страната. "Ако ги нямаше тези ограничения, всички ремонтни, гаранционни, сервизни работи и всичко останало щеше да бъде в оперативен ред и нямаше да се стига до такива ситуации", твърди Песков.

Берлин пък определи решението за намалените доставки като „политическо“ и „претекст“ за оказване на влияние върху Запада заради санкциите му срещу Русия.

Ще дойдат ли американските танкери?

Флотилия от 30 американски танкера, натоварени с втечнен газ, потегли -  Новини 24/7На фона на тези притеснения в четвъртък премиерът Кирил Петков обяви, че министерството на енергетиката ще предложи сключване на договор за седем кораба за втечнен газ, които трябва да ни стигнат за следващите 6 месеца. Според него така ще се реши въпросът с енергийната сигурност на страната. Но дали тези доставки ще стигнат?

Петков и енергийният министър в оставка Александър Николов обясниха, че с помощта на ЕК България е успяла да договори с американска компания доставката на седем карго товара с втечнен природен газ за всеки месец от 1 октомври 2022 г. до края на април 2023 г. Според тях цената ще е поне с 20 долара по-ниска от тази на европейските пазари.

.Договорът между "Булгаргаз" и американската компания, чието име не бе обявено, ще бъде подписан, но трябва да бъде потвърден до 19 август, което означава, че ако служебното правителство намери по-добра оферта за доставки или ако има проблем с осигуряването на инфраструктурата за регазификацията и преноса на синьото гориво, може да се откаже от сделката, обясни Петков. Първият танкер с карго товарите, всеки от които е за 1.050 млн. МВтч – или общо 7.35 млн МВтч (около 700 млн. куб. м), ще пристигне през октомври, като е осигурен капацитет за разтоварването му на гръцкия терминал на остров Ревитуса, посочи енергийният министър. От думите му стана ясно, че "Булгаргаз" е купил вече резервиран от друга компания слот за разтоварване.По думите на Николов предлаганата сделка е в две части. Подсигуряват се три карга от октомври до края на декември при едни условия, а следващите четири ще са при нови търговски условия, които тепърва ще стават ясни.

Цената на доставките ще е обвързана с основната енергийна борса в САЩ - "Хенри хъб". Там цената е по-стабилна от тази на базовия за Европа нидерландски TTF, посочи енергийният министър. Той каза, че към момента на получаване на офертата цената е била приблизително с 30 долара по-ниска от европейската. Към нея обаче трябва да се прибавят разходите за регазификация и пренос.

 Разходите по втечняване и пренос до Гърция са малко над 16 долара, по изчисления на енергийни експерти. На TTF спотовата цена бе около 200 евро/МВтч, но посочената от Николов средноевропейска цена на газа е по-ниска, тъй като е микс и от доставяния руски газ, катарски, норвежки, алжирски по различни с продължителност и цени договори.

Преди да напусне поста си, бившият шеф на КЕВР Станислав Тодоров увери, че газохранилището "Чирен" е напълнено на 42%, и се пълни с около 1% на всеки два дни. За сравнение, в Европа хранилищата са заредени средно на 65%. Според изискване на ЕК, европейските страни трябва да посрещнат зимата с 80% запълнен капацитет на хранилищата си. 

И тъй като неизвестните са прекалено много, а зимата е неизбежна, много хора се опитват да решат уравнението за собственото си отопление, като купуват бойлери и климатици. Те ще са необходими и за битовите потребители на газ, и за ползващите парно заради очакваното топлоподаване с по-ниска температура. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай