КНСБ: Колективни договори във всички браншове

Голям успех е вдигането с 18% на минималната заплата в металургията, коментира Васил Яначков

КНСБ: Колективни договори във всички браншове | StandartNews.com

Колективният трудов договор в металургията е много положително събитие. Той е елемент на една много дълго продължаваща, системна и взаимна политика и на нас, профсъюзите, и на работодателите за ползотворно социално партньорство и сътрудничество. Това коментира за "Стандарт" Васил Яначков, председател на СФ "Металици". Той е участник в подготовката, разработването и подписването на колективния трудов договор. Той бе парафиран по-рано днес в присъствието на заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който е председател на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество „Металургия“ към Министерство на икономиката. На събитието освен Васил Яначков присъстваха още Людмил Павлов, председател НФ „Металургия“ - КТ „Подкрепа“ и Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).

ВИЖ ОЩЕ: Подписаха колективен трудов договор в металургията

Такива договори трябва да се подписват във всички браншове, каза още Яначков. По отношение на параметрите на документа той уточни, че най-същественатна част е увеличението с 18% на минималната работна заплата за бранша. Със сто лева е увеличението в сравнение с минималната заплата за страната. Заложен е цял пакет от социални договорености -регламентирането на нощния труд, двойно повече пари за неразположение на работниците извън предприятието, обясни Васил Яначков. И допълни: "Храната която се ползва в нашите предприятия е три пъти повече от тази, нормативно определена за страната".

ВИЖ ОЩЕ: Манолов: Договорът в металургията е от полза за всички

По думите на синдикалиста колективното договаряне е основата, на която се изгражда социалното партньорство. Ние непрекъснато печелим международни проекти от Европейската комисия. Асоциацията на металургичната индустрия ни е постоянен партньор. И в партньорството ни участват страните от Югоизточна Европа - Румъния, Сърбия, Хърватска, Македония, Албания и Черна гора, обобщи Васил Яначков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай