ЕЦБ вдигна лихвите. Как това ще удари България?

Сега не е подходящо да се купуват недвижими имоти, защото се очаква пазарът да се успокои

ЕЦБ вдигна лихвите. Как това ще удари България? | StandartNews.com

Вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) вдигна лихвите за първи път от 11 години насам. Български икономисти обясниха какви може да са последствията за държавните и личните ни финанси.

„Централната банка дава знак, че няма да позволи инфлацията да расте, т.е. следващата година инфлацията ще бъде много по-ниска. Аз бих казал, че донякъде е индуцирано от Съединените щати, защото там много рязко вдигнаха лихвите. Това доведе до поскъпване на долара и по-евтино евро, което пък стимулира ЕЦБ също рязко да вдигне лихвите, за да може да стабилизира еврото и също да бори инфлацията. Всичко идва от САЩ”, обясни старши икономистът Георги Ангелов.

Колегата му Владимир Сиркаров твърди, че със сигурност този ефект ще се усети и е нас, защото България привнася паричната политика на Европейската централна банка. „Ще има увеличаване на лихвите по кредитите”, каза икономистът като отбеляза, че това се отнася не само за новите, но и за вече съществуващите задължения. По думите му българските кредитни институции ще вдигнат лихвите постепенно.

Икономистите алармираха, че сега няма да е подходящо да се купуват недвижими имоти, защото се очаква пазарът да се успокои.

„Вдигането на лихвите е лекарство срещу инфлацията, но като с всяко друго лекарство, и с това не трябва да се предозира”, подчерта Георги Ангелов. По думите му прекомерното вдигане на лихвените проценти би могло да доведе икономиката до рецесия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай