Кабинетът предложи промени в работата на ДКЕВР

Кабинетът предложи промени в работата на ДКЕВР | StandartNews.com

София. Мерки за подобряване на независимостта и прозрачността в работата на ДКЕВР предлага правителството с промени в Закона за енергетиката, одобрени на днешното заседание. 

Предлаганите промени в Закона за енергетиката са свързани изцяло с подобряване дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), както и допълнително гарантиране на независимостта на регулатора и повишаване прозрачността в работата му, съобщиха от Министерски съвет.

Според предлаганите промени назначаването и освобождаването на председателя и на членовете на комисията ще става не от Министерския съвет, както е сега, а от Народното събрание. Номинирането на кандидатите за комисари ще бъде както от страна на народните представители, така и на парламентарните групи. Предвидено е също чрез депутатите това да могат да правят заинтересованите български юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза, както и национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите. Изискванията за публичност на процеса на номиниране и избор на членове на регулатора ще позволят широк дебат и оценка на съответните номинации, смятат вносителите.

Предлага се още разделяне на Комисията на два специализирани състава – по въпросите на енергетиката и по въпросите на водоснабдяването и канализацията, които да вземат самостоятелни решения. Това ще позволи ефективно използване на професионалната квалификация и опит в съответната сфера на комисарите.

С цел максимална прозрачност в работата на Комисията, проектът предвижда ограничаване на закритите заседания на специализираните състави единствено до случаите, когато се разглежда защитена по закон информация. В допълнение се разширява обхватът на публикуваната от ДКЕВР информация, включително протоколите от откритите заседания и обществените обсъждания, както и начинът, по който са гласували членовете на Комисията при вземане на решенията.

Промените в Закона за енергетиката са в отговор на активната обществена дискусия по отношение дейността на ДКЕВР, мотивитат се от Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай