Искат по-скъп ток за индустрията

Искат по-скъп ток  за индустрията | StandartNews.com

София. Предоговаряне на цените по договорите за доставка на електроенергия на индустрията са поискали АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", което да се изрази в увеличаване. За това алармират в общо писмо от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската асоциация на металургичната индустрия и Българската камара на химическата промишленост до икономическия министър Драгомир Стойнев, председателя на ДКЕВР Боян Боев, председателя на УС на БЕХ Георги Христозов и шефовете на двете централи Иван Генов и Живко Динчев.

Според членовете на трите сдружения от "Козлодуй" и "Марица-изток 2" са аргументирали поисканото поскъпване на тока със значителното намаление на таксата за пренос. Това потвърди пред "Стандарт" и шефът на Първа атомна Иван Генов. От думите му стана ясно, че от август 2013 г. насам таксата за пренос на ток е паднала с 13 лв. и цялото намаление е отишло в полза на потребителите, а за АЕЦ не е останало нищо. Затова и централата е поискала от клиентите си на свободния пазар да се намери общо решение на ситуацията.

"Ако това не стане сега, може да е по-нататък", каза Генов. Според бизнес организациите по-ниската такса за пренос ще спести около 6 млн. лв. до лятото, когато договорите изтичат. Поисканото от АЕЦ-а и ТЕЦ-а увеличение ще им докара около 3 млн. лв. допълнителни приходи, което обаче ще се отрази като увеличение на цената на тока за индустрията и още 3000 по-малки предприятия в размер на между 2 и 5%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай