Искаме по-голяма помощ от ЕС заради ембаргото

Искаме по-голяма помощ от ЕС заради ембаргото | StandartNews.com

Министерството на земеделието подготвя писмо до Съвета на министрите на земеделието от ЕС преди окончателното решение за разпределяне на помощта за млекопроизводителите, които търпят загуби заради руското ембарго. В него страната ни ще настоява за отделен пакет, който да се формира, отразявайки размера на загубата, а не само размера на производството. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева. Планът на ЕK предвижда помощ от 500 млн. евро за фермерите с ускорено превеждане на 70% от преките плащания за тях още от 16 октомври и изплащане на до 85% от средствата за някои мерки в сектор "животновъдство" по ПРСР.

"Ние имаме среден спад с 23% на цената на млякото една година назад - от август 2014 г. до юли 2015 г., докато средното падане на цената за общността е с 20%. Затова искаме индивидуален пакет, който да отразява справедливо подкрепата като част от компенсиране на загубите", посочи Танева.

По думите й България безспорно е с по-голяма загуба и ще настоява за по-голям пакет. Обнадеждаващ според нея е фактът, че при представянето на пакета от мерки изрично е посочено, че ще се обърне внимание на най-засегнатите страни - балтийските и тези от Източния блок, сред които сме и ние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай