Инвеститори ще залесяват след строителство

Инвеститори ще залесяват след строителство | StandartNews.com

Варна. Варна да е не само морска, но и зелена столица на България, предвижда като реалност кметът Иван Портних. До няколко седмици общината ще има компенсаторна програма за зелените площи. Тя ще предвиди механизми, според които инвеститорите са длъжни да засаждат по-голям брой дървета от отсечените заради строителни дейности, които задължения сега не се спазват.

Градоначалникът подчерта, че приоритет за общината е опазването на околната среда, заради което се полагат усилия както за намаляване на вредните емисии с новите автобуси и тролеи, така и с въвеждане на електронни услуги за пестене на хартия, разработване на стратегия за разделно събиране на отпадъци, опазване на Морската градина.

Предстои да бъдат изградени два нови парка в кварталите "Младост" и "Владиславово", съобщи още кметът. Все още се уточняват терените, където да се ширят новите зелени насаждения.

Като част от програмата на общината за опазване на околната среда е и работата по проекта за изграждане на помпена станция на "Акациите", тъй като съоръжението е строено през 80-те години, а от реализацията на проекта зависи чистотата на морската вода. В понеделник беше подписан договорът за втория етап от реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция за отпадни води с фирмата изпълнител и тази за строителен надзор, спечелили обществената поръчка. Крайният срок за приключване на строителството е 1 октомври 2014 година. Съоръжението трябва да пречиства по-добре водата от фосфор и утайки, да даде възможност за оползотворяване на биогаза и за по-пестеливо използване на ел. енергия за производството. Ще се сложи край на преливането на непречистени отпадни битови и промишлени води в морето, където е най-голямата посещаемост от варненци, гости и туристи през лятото. Проектът е на стойност 34 450 400 лева, предимно европейско финансиране по ОП "Околна среда".  Към финал върви и работата по дълбоководното заустване на "Златни пясъци".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай