Хазната плаща $1 млрд. по дълга

Хазната плаща $1 млрд. по дълга | StandartNews.com

Пускат нови облигации за 6,9 млрд. лв. на международните пазари

1,086 млрд. долара по външния дълг ще плати държавният бюджет на 15 януари. Тогава е падежът на доларовите облигации, които бяха пласирани, когато министър на финансите беше Милен Велчев. С тях през 2002-2003 г. беше преструктуриран външният дълг на страната, като с нови книжа в евро и долари бяха заменени старите брейди облигации.

За настоящата 2015 г. Министерството на финансите планира общият обем на външното финансиране да бъде в размер до 6,9 млрд. лв. като формата, валутата, срока и обемите на транзакциите ще бъдат определени в зависимост от пазарната среда. Това гласи емисионната политика на МФ, която е подписана от министъра на финансите Владислав Горанов. Най-вероятно тази година правителството ще пусне два пъти облигации на международните пазари. "Най-подходящ обикновено е периодът в началото на годината, когато пазарите са най-ликвидни. Вероятно първата част от планираната външна емисия ще бъде реализирана до първата половина на годината, а друга част - през есента на 2015 г.", каза наскоро Горанов.

На вътрешния пазар през 2015 г. е предвидено емитирането на лихвоносни държавни ценни книжа (ДЦК) с обща номинална стойност от 950 млн. лв. Те ще бъдат със срок от 3 години, 5 години и 10 години и 6 месеца. Освен тях ще бъдат пускани и краткосрочни съкровищни бонове със срок от 3, 6 и 12 месеца. Новите ДЦК ще се пускат, за да се финансира бюджетният дефицит за годината, който е планирано да бъде 2,489 млрд. лв., да се осигурят средства за текущите плащания по дълга, както и за да се поддържат определени нива на фискалния резерв на страната. В края на 2015 г. държавният дълг не може да надвишава 24,5 млрд. лв., при положение че за 2014 г. таванът на дълга беше 22,5 млрд. лв. Любопитното е, че през тази година МФ няма да пуска облигации деноминирани в евро на вътрешния пазар, а само левови книжа. През миналата година голяма част от пуснатите на вътрешния пазар ДЦК бяха именно в евро и към тях имаше голям интерес.

---

През януари 2015 г. се планира на вътрешния пазар да бъдат пуснати ДЦК за 300 млн. лв., като първият аукцион за 2015 г. беше днес. На него бяха пуснати облигации за 50 млн. лв. През февруари се предвижда да бъдат пуснати държавни ценни книжа за още 450 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай