Хампарцумян с ключови думи за еврото, лихвите и кредитите

Добре работеща е нашата икономика, заяви финансистът

Хампарцумян с ключови думи за еврото, лихвите и кредитите | StandartNews.com

Все още имаме възможност за въвеждане на еврото през януари 2025 година, ако направим необходимите неща. Това каза председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян.

Според него има начин инфлацията да бъде натискана надолу с антиинфлационни мерки, също зависи и методиката на смятане на инфлацията. 

"Не бива да се забравя външният фактор - след известно успокоение на инфлацията в Европа, сега пак тръгна нагоре. Може да се окаже, че това ще ни свърши добра работа. Ако политическите аргументи надделеят, бихме могли с малко неизпълнение също да бъдем поканени да влезем", смята Хампарцумян.

Ползите да бъдем в еврото са многократно по-големи от евентуалните рискове, които биха могли да се материализират, коментира председателят на БФБЛ пред Bulgaria ON AIR.

"Ползите са простички. Транзакционните разходи - нещо, което може да пипнеш, по-висок рейтинг на държавата, по-стабилна банкова система, включително ангажимент на ЕЦБ да помага", обясни той.

Според него влизаме в период с относително високи лихви и той ще бъде достатъчно дълъг: "Вероятно, дори преди да приемем еврото, ще има банки, които ще започнат да предлагат ритейл продукти с депозити извън България. Ако българският депозит или например депозитът в Австрия или Германия носи по-висок доход, е много вероятно да видим продукти, които ще накарат банките да започнат да дават лихви върху депозитите. Не бива да очакваме поевтиняване на кредита, особено ипотечният".

И този, който дава кредит, и този, който взема, трябва да бъде благоразумен и да оставя буфери, посъветва Хампарцумян.

"Сега хората имат работа, безработицата е ниска, икономиката върви нагоре, кредитирането расте. Засега тенденцията ни е добра. Добре работеща е нашата икономика. Прекалено много политици са си изградили схема "да печелят народната любов". Търсят криза. Ако няма криза, я измислят", посочи той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
Тнв
преди 3 месеца

МРЪСНА КРАДЛИВА АРМЕНСКА СВИНЯ ДОЛНА

Откажи
Ккс
преди 3 месеца

ДОЛНОПРОБЕН АРМЕНСКИ ЦИГАНИН КРАДЕЦ ОТВРАТ

Откажи
МАЙ
преди 3 месеца

ХАМПАРЦУМЯН КРАДЛИВ ИЗПАРДЯН

Откажи
xomed
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи
Не го слушайте
преди 3 месеца

Този еврейски мозък!!! Еврото е за тоталното скопяване на народа ни!!! До 26та искат да наложат дигиталното евро,с което ще ни ограничат тотално! Това се коментира в ЕС НО НЕ И ТУК ЗАБЕЛЕЖЕТЕ.ЖИВОТА НИ С ТОЗИ ЕВРОБАРДАК НЕ ВЪРВИ КЪМ ПОДОБЛЯВАНЕ!!! СПИТЕ ЛИ?СПЕТЕ СИ!!! ПАРИТЕ ВИ ЗАМИНАВАТ В НЕКОЙ ЧУЖД ДЖОБ,ДОКАТО СПИТЕ!!! НЕ Е КОНСПИРАЦИЯ,А САМАТА ИСТИНА ЕС НЯМАТ ЗОР ДА НИ ПРАВЯТ БОГАТИ БЪДЕТЕ СИГУРНИ В ТОВА!!!УНИЖЕНИЕ Е ДА ВЗИМАШ 350€ МИН.ЗАПЛАТА А КАТО ИДЕШ В МАГАЗИНА ЦЕНИТЕ НИ НЕРАЗЛИЧИМИ ОТ ГЕРМАНИЯ,ТОВА И МЪЧЕНИЕ НА НАРОДА НИ ОТ СТРАНА НА ФАШИСТКИЯ ЕСЕС!!!!! ВЪН И ДА ГИ ПОМИТАМЕ ЕС И САЩ ВЪН ОТ ТУК!!!

Откажи
Колонията BG
преди 3 месеца

При по- други по- морални времена , евреят отдавна щеше да да бъде с подцинкована кофа и парцал в ръце, и щеше да търка кенефите на Бай Ставри надзирателя .

Откажи