Греков: 15 млрд. лв. влизат в земеделието

Греков: 15 млрд. лв. влизат в земеделието | StandartNews.com

Добрич. "15 млрд. лева ще влязат в земеделието през новия програмен период", заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков при изненадващо посещение на Международната борса за семена в Добрич. 

"Няма да се закриват научни институти, но ще се направят научни центрове. За закриване никой не е говорил и нямаме такова намерение. Страна без наука е загубена. Ние няма да бъдем доматена република, напротив - ще издигаме ролята на науката, но искаме се тя действително да се преструктурира и да бъде в полза на младите хора, да бъде в полза на земеделието. Така че ще работим заедно с тях и никога не е имало и не сме говорили за закриване на някой институт. Искаме те да бъдат близко до практиката. Техните знания и опит да бъдат в полза на практиката", каза земеделският министър.

Той допълни, че в Добрички регион съвместно с Добруджански земеделски институт също ще бъде изграден научен център за студенти в областта на земеделието, като така се цели разширяването на дейността на институтите и доближаването им до реалния бизнес. В отговор на питане на медиите Греков заяви, че се планира изграждането на две борси – на южното и северното Черноморие, както и създаването на малки преработвателни предприятия на самите борси, за да може да се прави директно на борсата суровина за хранително-вкусовата промишленост. По този начин ще подпомогнем както производителите, като изкупуваме директно на борсата продукцията им, така и хранително-вкусовата промишленост, допълни земеделският министър.

На въпрос може ли тази година да стане реалност рибарското пристанище в Балчик, проф. Греков заяви, че положението там, а и в Созопол и Варна е много тежко. „За съжаление наследството, което ни е оставено в "Рибни ресурси" е изключително тежко. Знаете ли, че дори нямаме и актове за собственост. Така че в момента кърпим, извинете за думата, възможностите да отделим средства да издадем тези документи, защото без такъв документ ние не можем да пристъпим към някаква програма, която да използваме, за да може да се финансира самото пристанище. „Работим по този въпрос. За съжаление, там наследството е тежко и нямаме документи за собственост. Дори вчера /б.а. – в сряда/ имах среща с директора на "Рибни ресурси" и търсим възможности за допълнителни средства, защото те не фигурират никъде в нашия бюджет, т.е. ние трябва да отделим отнякъде от нашия бюджет, за да може тези сгради, които са на повече от 100 години в Балчик, да могат да придобият някакъв по-добър вид" – коментира проф. Греков. Той заяви още, че падналият сняг е добре дошъл за реколтата тази година и прогнозира, че ако времето е с производителите, то засега има всички основания да се очаква добра реколта през настоящата година. Греков коментира и изкупуването на тютюна, като увери, че до края на този месец всички количества, поризведени у нас ще бъдат изкупени, но допълни, че цената се определя от пазарната икономика. „В региона е произведено огромно количество тютюн - надхвърля 135 хил. т, а за производството на цигари в света е необходимо около 100-110 хил. т ориенталски тютюн, затова цените са по-ниски, защото продукцията е повече" – каза земеделският министър.

Кметът на Добрич Детелина Николова постави на вниманието на проф. Греков проблем, свързан с регионалното депо. Тя поиска да бъде прехвърлен на община Добричка безвъзмездно път, който ще обслужва депото, за да може сдружението да продължи работа по изграждането на съоръжението за отпадъци на региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай