Финансист се нахвърли на Асен Василев, каза как е докарал инфлацията

За приемането на еврото най-важно е да се направят промени в Закона за БНБ

Финансист се нахвърли на Асен Василев, каза как е докарал инфлацията | StandartNews.com

"Тупкането на топката и отлагането на влизането в еврозоната забавят много процеси в страната. Ние устойчиво се доверяваме на хора, които не знаят какво да правят и манипулират обществото. Когато подкрепяш политика, свързана с вдигане на инфлацията, със завишаване на разходите, с правене на по-големи дефицити, то няма как да не береш плодовете сега". Това каза пред БНР експертът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

И допълни, че Асен Василев е бил финансов министър, който е объркал фискалната политика на страната: "Той обърна посоката на публичните финанси и една от причините за висока инфлация е подклаждането й през доходите - което той направи".

По думите на Дацов през последните две години никой политик не е предприел истински антиинфлационни мерки, защото те са непопулярни: "Трябва да няма дефицит, да се намалят разходите, да се предизвика охлаждане в икономиката, да намалиш търсенето и да стимулираш предлагането. Няма съществена мярка, която да е в тази посока. Домбровскис ни казва, че ако не правим правилните неща и не разбираме какво да правим, то 2025 година може да бъде пожелателна".

Финансовият експерт подчерта, че най-важният закон за поправки е този за БНБ, тъй като, ако не се гарантира независимостта на централната ни банка според стандартите на Европейската централна банка, то няма как да поискаме конвергентен доклад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай