Финансист би аларма: Ако БНБ направи това, ще стане страшно за хората с кредити

Думите му са по повод публикувания преди дни от БНБ доклад

Финансист би аларма: Ако БНБ направи това, ще стане страшно за хората с кредити | StandartNews.com

Броят на ипотечните кредити е намалял с 2% от миналата година, а 20%-ият ръст в стойността на този тип заеми идва от увеличението на цените. Това каза кредитният консултант Тихомир Тошев в ефира на NOVA NEWS. 

Думите му са по повод публикувания преди дни от БНБ доклад за жилищното кредитиране, според който за година банките са раздали над 5 млрд. лева на домакинствата.

„50% от сделките с имоти на пазара са с пари в брой, но в последните 18 месеца има спад”, обясни Тошев. 

Според финансиста Любомир Дацов лихвите почти не са се променили през последната година. В същото време рязко са се увеличили обемите в ипотечното кредитиране. „Ако БНБ вземе мерки, ще бъде нормално да има увеличение на лихвите по жилищните кредити”, допълни Дацов.

„Над 78 млрд. лева са спестяванията на българите в банките. Изтеглените кредити са за около 35 млрд. лева. Банките са свръхликвидни”, уточни Тошев.

По думите му средният размер на кредита е около 190 000 лева за страната и 240 000 лв. - за София.

„Пазарът се съсредоточи в големите градове. Предпочитани са тристайните апартаменти. В последните месеци има задържане и успокояване на цените, но те вероятно ще се повишат с 0,2-0,5%”, допълни той.

Консултантът препоръча клиентите добре да преценят възможностите си да изплащат взетите кредити.

Според Дацов цените на пазара на имоти са по-високи от нормалното. „Кредитирането помпа допълнително инфлацията, защото цените се отнасят към нивото ѝ и се отчитат в този индекс, което да се отрази на влизането ни в еврозоната”, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи