Фалира легендарен наш завод, гигант на соца. Стотици без работа

30 души още си чакат заплатите

Фалира легендарен наш завод, гигант на соца. Стотици без работа | StandartNews.com

Още идна легенда на промишлеността соца си отиде. Голямото предприятие „Бронз“ в Долна Оряховица за чугунени отливки за декоративни външни фенери, фалира.

Обявяването на несъстоятелност може би ще позволи на съкратените работници да получат неизплатените си заплати за различни периоди от време. Ако останат пари, защото след продажба на активите все пак предимство сред кредиторите има държавата, съобщава "Борба".

НАП вече разпродава имотите на някогашния машиностроителен завод – гордост на градчето. На тезгяха са извадени в момента главният склад, портиерната, помпена станция.

А също и терен от 45 декара с построени 9 сгради върху него и изградени елементи на техническа и функционираща за района инфраструктура. Както и електрическата подстанция, бронзолеярният цех с площ 3,8 декара, авторемонтна работилница и склад с площ 400 кв. м.

Около 30 работници са завели дела за заплатите си, като реално заводът спря работата си преди по-малко от година. Според ведомостите те имат да вземат около 160 000 лв.

Заводът, който е давал препитание на стотици хора от региона, през годините постепенно сви производството си.  След различни преструктурирания стана част от „Бронз“ ЕООД – София, от групата на „Ви Веста Холдинг“. На 16 май 2023 г. е открита процедура по несъстоятелност, която трябва да приключи до 7 март 2025 г. Вече изтече срокът за предявявания на вземанията от кредиторите, сред които освен държавата и работниците са Общината и заемодатели на фирмата.

Досега сред имотите на „Бронз“ са продадени единствено масивната сграда на столовата с кухня, както и апартамент в центъра на Долна Оряховица, собственост на дружеството.

Така че имотната сага тепърва ще се развива най-вече заради терена, който е на атрактивно място – в близост до Индустриалния парк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
12 Коментара
Пенка
преди 1 месец

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт---- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи
Нина Иванова
преди 1 месец

Аз минах по този път през 1990/2000г.ор КОЦМ.'Д.ГАНЕВ' ГАРА ИСКЪР СОФИЯ 3г.дела и НИЩО,С КОЛЕКТИВНИ УСКОВЕ.ЛЪЖИ И ИЗМАМИ ИЗГОРЯХ А 10000,00ЛВ.НЕ ЧАКАЙТЕ НИЩО.НЯМА ДА ОЛАТЯТ САМО ЩЕ ОБЕЩАВАТ.

Откажи
Петър
преди 1 месец

Още Идна

Откажи
Йокин
преди 1 месец

Щото е Долна,Горна са оправни.

Откажи
Мария
преди 1 месец

Още един откраднат бизнес.

Откажи
Богданов
преди 1 месец

Когато няма ДЪРЖАВА,няма кой да се ГРИЖИ,за гражданите,както беше по наше време,когато ЧОВЕКЪТ, ходеше по-земята,ТОЗИ от ПРАВЕЦ,който не даваше"ПРАШИНКА",да падне върху ТРУДОВИТЕ ГРАЖДАНИ !!!!Днес България е,пространство на МАфИОТСКО ОГРАБВАНЕ навсичк

Откажи
Гост
преди 1 месец

Крайно време е вече да спрем да разсъждаваме по социалистически.,както разсъждава,и г-н Богданов .Г-н Богданов трябва ,,Държавата ,,да не върви подир г.за на всеки ,крайно време е гражданите сами да се спасяват !Държавата не е майка хранилница !И аз бях съкратен ,навремето ,и какво стана ,,Да не се свърши света.Търсих сам работа ,напуснах Бг .Върнах се пак си намерих работа!Я стига с това архаично мислене ,,Цял живот държавата да се грижи за мен ,закотвен на една (обикновено на 1държ.работа ),и после пак държавата да ми дава пенсийка Не разбрахте ли ,че зад благата дума ,,Демокрация ,,се крие реалната дума ,,Див Капитализъм,,Всеки сам ще се спасява ,а който го мързи ,и е некадърен ,край кофите за боклук.Така е в западния свят.Който не може да прежали носталгията по Бай Тошо,да върви в Русия,при рубашките!

Откажи
Габдулла
преди 1 месец

Ако тая държава не се грижи за гражданите си, то за какво ми е тя?! В Русия също е капитализъм, но държавата я има и виж стандарта им на живот! Или май него знаеш

Откажи
Кака ви
преди 1 месец

Е,пак честито на печелившите и жалко на загубилите.Хубаво нещо е демокрацията.Да живей!

Откажи
Гост
преди 1 месец

А вие какво искате ,,РАЗВИТ,,Социализъм.Да ходим на безпл.почивки по станциите по морето, и балкана !И накрая да викаме ,и се вайкаме ,,Пенсията ми малка,,Еми такова е наследството ,нещата се обърнаха ,и е време за разплата ,безплатните почивки,станаха доста платени,достатъчните заплати едно време ,станаха недостатъчни ,хубавата храна се замени с боклуци.Нека и ние да разберем ,какво е демокрация.Някой ,ще каже ,ама заплатите им са високи там .Високи са защото са се вдигнали във времето,и не е било с магич.пръчка ,хоп от днес за утре. с много работа ,вървейки праволинейно ,и при това поколения наред,а не лутайки се като нас със социал.съзнание ,да минем метър,да откраднем ,да се скатаем .Безплатните почивки сега пък ще бъдат възнаградени с ниски пенсии!Няма две добрини вечно!Време за разплата.В Библията пише ,,За грешките на родителите ,и децата ще плащат ,,

Откажи
Надя Хаджийска
преди 1 месец

Защо не фалират тия 240 идиоти в НС не ви ли е срам боклуци долни...Няма затвор Няма закони....Измет

Откажи
Е·ати гаврата
преди 1 месец

Как ще е фалирал съберете реквизити, които да приличат на техниката и устройствата използвани в завода, и го превърнете в нещо, като туристическа атракция/дестинация или завод музей(подобно на къща музей само, че става въпрос за предприятието в завода, а не за скривалището на някой будител или герой от войната)

Откажи