Вторник,

Ето го новият шеф на Българската банка за развитие

От: Рачо Рачев -
A
A
A

 

Бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров е одобрен за изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Това съобщиха пред БНТ от Министерството на икономиката. До днес те са чакали одобрение от Българската народна банка.

Кандидатурата на Тодоров е съгласувана и с Министерството на финансите.

До този момент ББР има по управленска структура трима изпълнителни директори - Стоян Мавродиев, който е и главен изпълнителен директор на банката, Румен Митров и Николай Димитров.

В началото на месеца след решение на правителството за предоставяне на допълнителни 700 млн. лева на кредитната институция за подпомагане на бизнеса във връзка с пандемията от коронавирус, е взето решение и за укрепване на административния капацитет на банката. Тогава именно е предложен Живко Тодоров.

Преди ден обаче премиерът Бойко Борисов поиска оставката на ръководството на Българската банка за развитие след като в медийното пространство излезе информация, че кредитната институция е отпуснала заем от 75 млн. лева на колекторска фирма със скромен оборот. В отговор главният изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев коментира, че премиерът е бил подведен и че заемът е изгоден за банката.

Днес на пресконференция в Министерския съвет, Борисов отрече информацията, че е бил подведен и обясни, че заем в подобен размер е трябвало да бъде съгласуван или с него или с финансовия министър с оглед на икономическата ситуация, свързана с пандемията от коронавирус.

От Министерството на икономиката обясниха още пред БНТ, че до дни се чака лиценз за изпълнителен директор да получи още един банкер. А след това ще бъде сменен и третият директор. Ще се запази обаче надзорният съвет на банката в състав - зам.-министърът Лъчезар Борисов, Митко Симеонов и Велина Бурска.

Именно този надзорен съвет ще избери и новия управителен съвет.

Към момента Стоян Мавродиев, Румен Митров и Николай Димитров продължават да фигурират като изп.-директори на държавната банка в Търговския регистър. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички