Експерт обясни защо 2/3 от азерския газ е на по-висока цена

През есента се очаква поевтиняване, каза Красимир Манов

Експерт обясни защо 2/3 от азерския газ е на по-висока цена | StandartNews.com

Цената на газа трябва да започне да пада през есента, когато бъде пусната връзката Комотини – Стара Загора. Тогава количествата от Азербайджан, които са около 1 милиард кубика, ще влизат през тази връзка и цялото количество трябва да е на цената, на която е подписан договорът на база формулата на нефтените компоненти. В момента 30% е ниската цена от азерския газ, а останалите 70% са почти колкото е пазарната цена в момента, колкото е на борсата.

Това обясни пред "Факти.бг" експертът Красимир Манов. По думите му,  300 млн. кубика газ са на около 1/3 от сегашната цена. Другите 70%, които пак ги взимаме от Азербайджан, са на пазарна цена, защото не ги получаваме през връзката Комотини – Стара Загора. А ги взимаме през Кулата - Сидирокастро. "Просто ги взимаме през друга точка, която не е дадена в самия договор. И това е причината азерите да казват, че количеството излиза извън обхвата на договора и се калкулира по високата цена. А ние трябва да ги взимаме, защото иначе хептен ще останем без газ", коментира Манов.

 По думите му, търсенето в момента е много голямо и това е причината цената да се задържа около 2100 долара за 1000 кубически метра. Това означава, че тези седем танкера /б.ред. за които каза Кирил Петков/, които са около 700-800 милиона кубика газ, ни трябват.

"Три танкера ще дойдат до края на годината и четири са през следващата. И така недостигът ни стига около 1 млрд. кубика. Именно недостигът предстои да бъде договорен. Дали ще е пак с танкери, дали ще е от Турция, дали ще е от Гърция, дали ще е от „Газпром“, посочи Манов.

Според него „Газпром“ също е опция за набавяне на газ. "Ние имаме директна връзка, а тръбата влиза директно в България. Тук сложното е свързано с политическата ситуация. Винаги съм казвал, че цената на нефта и газа се определя по политически причини, а не по пазарни. И това е заради войната в Украйна. Така че сложни решения трябва да взима служебният кабинет, но трябва да ги вземе, трябва да се излезе от тази ситуация", категоричен е експертът.

Той коментира и финансовото състояние на "Булгаргаз".

"За да говорим точно, някой трябва да извади точните цифри. Едни казват, че дружеството няма капитал, а други, че финансовото му състояние не е чак толкова лошо. Министърът на енергетиката трябва да види и каже какво му е реалното състояние. Но във всички случаи не е това, което беше. Просто там тези, които управляват - визирам изпълнителния директор, който е пак от „МЕТ Енерджи“ и с всичките му „чудеса“, които сътвориха като посредници, и са все негови заслуги, трябва да бъдат проверени. Министърът ще си взима решенията, но, според мен, не виждам как тези хора ще останат. Големи глупости сътвориха и очаквам да ги махнат", каза Красимир Манов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай