Неделя,

ЕК разреши на United Group да купи Виваком

От: Рачо Рачев -
275
ЕК разреши на United Group да купи Виваком
A
A
A

Eвропейската комисия одобри придобиването на едноличен контрол върху българския мобилен оператор Виваком (Vivacom) от базираната в Нидерландия телекомуникационна и медийна компания Юнайтед Груп (United Group). Според ЕК предложеното обединение няма да създаде опасения относно конкуренцията.

“Комисията установи, че предложената транзакция няма да застраши конкуренцията предвид много ограниченото увеличаване на пазарната позиция на обединеното предприятие и наличието на няколко други участници на пазара на предлагане на дребно на Pay TV услуги (чрез интернет) в България“ се казва в съобщението на Комисията.

ЕК също така е установила, че вертикалните връзки между пазарите за продажба на едро на мобилни и фиксирани разговори и надолу по веригата за мобилни и фиксирани далекосъобщителни услуги, произтичащи от транзакцията, няма да бъдат проблематични.

През ноември миналата година Юнайтед Груп заяви, че е съгласна да купи Българската телекомуникационна компания, оперираща под марката Виваком. Цената на сделката тогава не бе разкрита официално. По-късно компанията обяви, че планира да пласира облигации на стойност около 1, 795 млрд. евро за финансиране на придобиването и рефинансирането на съществуващите дългови инструменти. В началото на март Юнайтед поиска официално одобрение от ЕК за придобиването.

Юнайтед Груп предоставя медийни и телекомуникационни услуги на редица страни от Балканите. През 2018 г. тя бе закупена от британския инвестиционен фонд BC Partners. Миналата година компанията придоби и хърватския телеком Tele2 за 220 млн. евро.

На финалната права за придобиването на Виваком имаше двама кандидати –  Юнайтед Груп и Providence Equity Partners. Очаквано до седалката стигна нидерландският играч. 

Сделката ще отбележи шестия път, в който Виваком сменя собственика си, след като беше приватизирана през 2004 г. Виваком бе придобита преди четири години за 330 млн. евро. Спас Русев притежава 46% от собствеността на телекома. Друг голям акционер в телекома е VTB Capital, британското подразделение на руската ВТБ Банка, както и Delta Capital International на бившия финансов министър на България Милен Велчев и брат му Георги.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички