Ефектът на доминото: Защо тоалетната хартия поскъпна драстично

Памперсите, перилните и почистващите препарати, както и сапуните са поскъпнали с до 30% в рамките на една година

Ефектът на доминото: Защо тоалетната хартия поскъпна драстично | StandartNews.com

Тоалетната и кухненската хартия поскъпнаха за година с около 40 на сто - и като ефект от пандемията, и заради двойно увеличение на цените на суровините, поскъпването на енергоносителите и транспортните разходи и обезценяването на еврото спрямо долара.

Големи предприятия в България обявиха, че спират работа заради недостига на суровина и поне 1000 души ще останат без препитание. А сред възможните решения се сочи частичното възобновяване на сечта във вековни гори, пише Дневник.бг.

Настъпването на пандемията от COVID-19 през март 2020 г. и обявяването на локдаун в редица държави предизвика паника сред хората, чиято първа реакция беше да се презапасят със стоки от първа необходимост.

Едни от най-търсените измежду тях и в България стоки бяха тоалетната и кухненската хартия. Това са продукти, които се произвеждат от преработена и непреработена целулоза, която от своя страна се произвежда от дървен материал.

Поскъпването на тези суровини започна през 2021 г. като ефект от пандемията и срива на веригата на доставки и продължи с близо 100% ръст само за 2022 г. под влиянието на натрупващи се фактори, сред които и войната в Украйна.

По данни от изследване на НСИ, което разглежда средните цени на известна и неизвестна марка тоалетна хартия по месеци, цената на известната марка се е повишила с близо 40% за периода от януари до декември 2022 г. Изследването показва, че разликата в средната цена на разпознаваемия продукт между януари 2021 г. и декември 2021 г. е едва 0,04 лв., докато между януари 2022 г. и декември 2022 г. тя е 2,85 лв. Тенденцията при промяната в цената при неизвестната марка тоалетна хартия е сходна - 0.16 лв. разлика през 2021 г. при 2.29 лв. разлика през 2022 г.

Какви са причините за миналогодишното поскъпване 

Представители на водещи производители и доставчици на тоалетна и кухненска хартия, които пожелаха да останат анонимни, коментираха пред "Дневник" темата, като според тях сред основните причини за повишаването на цените са:

Близо 100% поскъпване на суровините, от които се произвежда хартия;

Цената на газа, електроенергията и транспорта, включително този по море;

Съотношението между долара и евро, тъй като пулпът (дървесната каша) се търгува в долари. Така, повишаването на цената на тоалетната хартия съвпадна с рекордния спад на курса на еврото спрямо долара в третото тримесечие на 2022г.

Според производителите в бранша, върху финалното отражение върху цената, която вижда крайният потребител, имат влияние и политиките на веригите магазини. След поскъпването на суровините и актуализирането на цените от страна на производителите, веригите са повишили цените на крайния продукт в магазините с известно забавяне. В момента, в който веригите все пак са приложили увеличението на цените, производителите вече са направили ново. Така, търговците е трябвало да вдигнат цените на тоалетната и кухненската хартия няколко пъти в рамките на кратък период от време, коментират представители на сектора. Това е довело и до поскъпването на някои видове продукти с над 40%.

По данни на търговец, собственик на среден бизнес извън София, тоалетната и кухненската хартия не са единствените продукти от тази група, които са повишили цената си. Памперсите, перилните и почистващите препарати, както и сапуните са поскъпнали с до 30% в рамките на една година, според представителя на бизнеса.

Според представител на компания - производител в момента цената на продуктите спада минимално, като това се дължи на нормализирането на курса на еврото спрямо долара, както и на понижаването на цените на газа. Производителите на тишу (вид лека хартия) все още се притесняват доколко това е постоянно и доколко може да се говори за дългосрочна тенденция.

Макар и частично, производители казват, че компенсациите за електроенергия са успели да помогнат за стабилизиране на цената и адаптиране към покачващите се разходи.

Как е в други държави

Преобразуването на дървесината в целулоза и след това в тоалетна хартия е енергоемък процес. През януари 2021 г. цената за метричен тон тишу хартия в Европа е била по-малко от 900 евро, като цените са стигнали до 2200 евро за метричен тон през септември 2022г., съобщава агенция "Блумбърг". В публикацията се допълва, че от януари до юни 2022 г. разходите за суровини са нараснали с около 3% до 5% месечно, а след юли с близо 10% на месец.

По данни на Федералната статистическа служба на Германия, от юли 2021 г. до юли 2022 г. цените за производство на пулп са се покачили 4 пъти повече спрямо покачването, регистрирано изобщо за периода от 2010 г. до 2020 г. Данни от Националния институт за статистика и икономически изследвания на Франция пък показват, че цените на дървения пулп са достигнали своя връх през октомври 2022 г., като след това са започнали да спадат. Въпреки това днес нивата им все още са по-високи от тези през януари 2022 г.

Реакцията на индустрията

На този фон в България ключови заводи в дървопреработващия сектор обявиха, че спират работа заради високите цени на дървесината. Сред тях са "Кроношпан България ЕООД" и "Фазерлес АД", а "Свилоза АД - Свищов" е в процес на спиране на работа поради "спекулативното покачване на цените на дървесината" през 2022г., довело до непосилни цени за индустрията, се казва в прессъобщение от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Преустановяването на работа засяга над 1000 души, заети в сектора, а индиректно над 5000, сред които и професионалисти в сферата на транспорта, добива и услугите, пресмята браншовата камара.

До проблема, според представителите на сектора, се е стигнало заради наложените ограничения върху добива на дървесина - заповедта за намаляване с 30% на сечите във вековни гори на служебния министър Христо Бозуков от края на 2021 г. Резултатът, според тях, е по-малко добита дървесина и за бизнеса, и за домакинствата, както и непосилно високи цени на суровината.

За повишаване на цената на дървата, само че за огрев, сигнализираха редица институции в края на 2022г. Омбудсманът на Република България Диана Ковачева представи статистика, че дървата са поскъпнали със 100% от май до октомври (от 110 лева до 220 лева) при увеличен добив с 10% за страната. Според статистика на НСИ, технологичната дървесина в края на 2022 г. също е била по-скъпа спрямо 2021г.

Ключови заводи затварят, хиляди без работа. Причината

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай