Почна се! Ще събарят недовършени сгради по морето

Екоминистърът Юлиян Попов с интересна идея

Почна се! Ще събарят недовършени сгради по морето | StandartNews.com

„Имаме сравнително малка морска ивица в сравнение с Гърция, например, където мисля, че са 12 000 км.Трябваше да я опазим в самото начало на прехода, трябваше да бъдем много внимателни. Не бяхме. Черноморието ни се презастрои. Сега трябва да започнем да мислим за тези неща, които може да оправим, което означава може би в бъдеще разрушаване на някои неща. Има доста инвеститори, които са хвърлили, без да мислят много и са изоставили строежите, защото са фалирали. Трябва да мислим евентуално за фонд за възстановяване на природата, за да бъдат премахнати тези постройки. Това обаче вероятно няма да се случи тази или другата година.  Това е въпрос на една дълга и скъпа програма”. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в ефира на Нова тв.

Той коментира и темата за слуховете, че българското море е замърсено след взрива на язовира "Нова Каховка" в Ущрайна.

"Паниката, че българското Черноморие е замърсено след взривяването на язовира Нова Каховка в Украйна, е неоснователна", каза Юлиян Попов. По думите му има документиран разговор между водещи руски журналисти за това как да използват казуса Нова Каховка, така че да съсипят туристическия сезон в България и в Румъния.

„Резервациите се увеличават. Има много чужди туристи. Нещата изглеждат по-добре. Работихме в продължение на един месец, за да обясняваме, че няма основания за притеснение. Няма никакво замърсяване от Украйна. Защото всички течения, които се движат в северозападната част, около Одеския залив, общо заедно остават в този регион. Освен това, самото замърсяване не е чак такова сериозно. Все пак се изля питейна вода, въпреки че повлече със себе си неща”, успокои в ефира на „Събуди се” министърът. И допълни, че от Военноморското училище във Варна ще обиколят с кораб морето, за да се вземат допълнителни проби и хората да бъдат спокойни, че водата е чиста.

За въглищните централи Юлиян Попов каза следното:

„Зелената сделка се появи преди 2-3 години като инициатива. Търговията с емисии е от 2005 г., така че директивата, която въвежда тази търговия с емисии, която води до високи цени на емисиите и съответно на въглищата, е от 2003 г. Тоест ние сме в тази ситуация от 20 години”, поясни министърът на околната среда и водите.

По думите му въглищните централи ще затворят по пазарни причини.„Имаме освен това много централи, които нарушават така наречените индустриални емисии. Т.е. не напарниковите емисии, а директно отровните. Те трябва да затворят така или иначе, защото тровят хората” допълни той.

Според него, ако искаме да предоговорим плана, в честа за затварянето на централи, трябва да предложим алтернативи. „Като например увеличаване на възобновяемата енергия, ускоряване на енергийната ефективност, въвеждане на промени в Закона за климатичните изменения”, уточни Попов. И прогнозира, че цената на тока ще се успокои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай