ДКЕВР запазва цената на тока

ДКЕВР запазва цената на тока | StandartNews.com

София. Запазване на цената на тока или незначителен ръст от 1 юли е основна цел на държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това обясни председателят на комисията Евгения Харитонова предаде бТВ. Ръководителката на на регулатора коментира още какви искания са дошли от участниците в образуването на цената и даде подробности по процедурата за отнемане на лиценза на електроразпределително дружество.

По думите й повишение от 1 юли може да дойде от задължението на ТЕЦ-овете да купуват емисии въглеродни двуокиси, които са т. нар. кафяви емисии. Харитонова успокои обаче, че световните цени са се понижили до 2 евро за тон, а калкулациите са били при стойности от около 6 евро за тон. „Незначително увеличение може да дойде от тези емисии и това засяга само ТЕЦ-овете. В микса участват т.нар квотни централи, където има определени количества които НЕК трябва да изкупи като обществен доставчик. Тези централи са Марица изток 2, ТЕЦ Бобов дол, ТЕЦ Варна и Марица 3", поясни председателят на ДКЕВР.

Харитонова уточни, че всички страни в образуването на стойността на електроенергията искат над 10% по-скъп ток. Това са АЕЦ, ВЕИ, ВЕЦ, НЕК, ЕСО и електроразпределителните дружества.

Процедурата, по която това ще се случи, е дълга и включва множество обсъждания в края на май се очаква да има предварителни цени от ДКЕВР. „Определянето на цените ще се разгледа на открито заседание, на което се разпитват заявителите. После има обществено обсъждане, ще има и консултативен съвет, в който има представители на министерства, синдикати, КРИБ, големите енергийни консуматори, КЗП и др. Чак тогава заявителите могат да се съгласят с позицията на регулатора или да заведат иск към Върховния административен съд", обясни стъпките тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай