Дъждовете „изядоха” част от черешите и ягодите

Дъждовете „изядоха” част от черешите и ягодите | StandartNews.com

Благоевград. Според народните поверия, ако на Гергьовден вали дъжд, годината ще е плодородна. Празникът мина преди 10 дни, а валежите продължават с пълна сила. Земеделците в Пиринско вече се молят за сухо време, тъй като има реална опасност от сериозни загуби на продукция. Някои дори пресмятат щетите, които им нанесоха непрекъснатите дъждове в последно време.

„Сигурно е, че ранните череши ще се напукат при толкова валежи. Не е приятно, но срещу преродата няма какво да се направи. Проблемът е, че стопаните пръскат с препарати, но дъждът ги отмива и няма ефект. Специално при посевите на открито няма как да се размине без поражения", твърди шефът на Областна дирекция „Земеделие" в Пиринския край Мохамед Рушидов. Най-вероятно при зърнено-житните култури – пшеница, ечемик, овес и ръж, ще се развият гъбни болести, провокирани от голямата влага от началото на месец май. Загубите на места може да стигнат до 20%, каза още Мохамед Рушидов.

При ягодите, които са на открито, вече е регистрирано масово гниене. Продължат ли валежите още няколко дни, то ще бъдат съсипани близо 50% от засетите ягодови лехи в Пиринския край. „Дъждовете могат да предизвикат и една от най-страшните болести за културите – маната", твърди той.

Точно от тази болест се плаша и лозарите в района на Сандански. Тя напада само зелените части на растението - листа, реси (гроздове), леторасти и мустаци. Най-често обаче по лозата атакува листата и гроздовете. Освен че причинява загуба на грозде, тя поврежда и листния апарат, вследствие на което се нарушава фотосинтезата - запасяването с резервни хранителни вещества е недостатъчно, лозите отслабват и прирастът не може да узрее добре. Повредените лози измръзват при сравнително малки студове. „Най-страшна в момента е комбинацията дъжд – силно слънце, дъжд – силно слънце. Такова редуване на валежи и високи температури е най-благодатно за маната. Дано ни се размине", моли се кметът на санданското село Враня Валери Попов, който стопанисва десетки декари лозови масиви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай