Блокаж на банките! Клиенти побесняха

Опасяват се от атака на руски хакери

Блокаж на банките! Клиенти побесняха | StandartNews.com

Отново има големи проблеми дс водеща наша банка, които създадоха напрежение. В същото време клиенти и на други банки се оплакваха от блокаж на операциите.

„UniCredit Bulbank, от петък няма достъп до сметките ни – нито могат да се излъчват преводи, нито да се получават!!! Съответно сайтът също не работи… Това, разбира се, се случва регулярно...

Информация – никаква! 3 дни!!! не можете да отстраните проблемите! Как предлагате да бъдем компенсирани за причиненото неудобство??“ - за това алармира потребителят Нат Георгиева във фейсбук.

Обикновено компенсират с по-високи такси и още повече неуредици…, потвърждава Ива Здравкова.

Възможна причина е руска хакерска атака заради решението на България да пусне украинското зърно у нас.

Това обаче не обясява защо блокажът продължава трети ден. И уикендът става кошмар за редица граждани – клиенти на банката.

Подробности за атаката се разбра от публикация на h3xu, aдминистратор на български форум за киберсигурност:

Интернет инфраструктурата на други банки е била онлайн, но са открити индикации, че те също може да са атакувани. Визуално зареждат в браузъра нормално, но част от HTML елементите и цели страници са били счупени.

Става ясно, че атаката е била насочена не само към банките. Пострадал е и сайт на Агенция „Митници“

Това може да се дължи на течащ процес по възстановяване на съдържанието от бекъпи

Вариантите да се случи нещо такова са много, и повечето насочват към злонамерени действия от страна на хакери. Версиите на h3xu са няколко. От една страна може рансъмуер да е засегнал облачна инфраструктура, която банките използват. Вторият вариант е инфраструктурата да е обект на DDoS атака.

Отговорността е поета от хакерската руска група No Name, пише Блиц..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай