Йозеф Варади: България е силен пазар за Wizz Air

Летим с най-младата флотилия, оперираме с големи машини, казва главният изпълнителен директор Йозеф Варади

Йозеф Варади: България е силен пазар за Wizz Air | StandartNews.com

Летим с най-младата флотилия, оперираме с големи машини, казва главният изпълнителен директор на Wizz Air Йозеф Варади

Wizz Air е най-голямата компания в самолетния бизнес, оперираща в Европа, най-бързо разрастващата се авиокомпания на Стария континент и водещият авиопревозвач в България. Тя е част от бизнеса на т.нар. бюджетни или нискотарифни оператори, които предлагат на своите пътници по-ниски цени при запазване на високо качество на услугата. Това се постига с финансов модел, който, ако не уникален, е запазена марка на Wizz Air. И още, съвсем наскоро компанията обяви разширяването на базата си на летище София с добавянето на седми самолет към местната й флотилия, стартирането на два нови маршрута и повишаването на честотата на 12 от най-атрактивните действащи полети от и за България.

За запазената марка на Wizz Air като предприемаческа компания, за оцеляването в условията на ковид пандемията и променената среда, за екологичната страна на летенето и много други въпроси на авиопревозваческия бизнес разговаряме с главния изпълнителен директор Йозеф Варади.

- Г-н Варади, наскоро вашата компания обяви, че ще добави още един самолет към флотилията, действаща от България. Много ли са седем самолета за една страна и как може да се сравни този размер на операциите с други страни в Източна Европа? Как можем да съдим за размера на дейността в една отделна държава?

- Трябва да разглеждаме тази конкретна стъпка в по-голяма перспектива и от гледна точка на предпандемичните нива. Ако погледнем работата на Wizz Air днес, ние сме 35% по-големи - тогава управлявахме 119 самолета, днес имаме 171 самолета. По-голямата част от растежа дойде от нови пазари. Навлязохме мощно в Италия, интензивно в Албания, а бързо след това се насочихме и към Абу Даби. Отворихме цял портфейл от слотове на лондонското летище Гетуик.

При съществуващите наши пазари и страните, в които оперираме, резултатите вече се завърнаха към предпандемичните нива, какъвто е и случаят със София конкретно и с България като цяло. Така че седмият самолет идва като растеж върху всичко това. Едновременно със завръщането на 100% обратно към нивата от преди ковид, сега добавяме допълнителен капацитет към пазара. А от следващата година ще имаме 20% повече самолетни места в България в сравнение с предпандемичните нива. Мисля, че това е добра новина, защото това подчертава нашата отдаденост към местния пазар. Смятаме, че България е пазар, който си заслужава инвестициите и затова ще продължаваме да ги правим.

- И все пак как можем да преценим мащаба на една авиокомпания в определена държава?

- Трябва, разбира се, да го отнесем към размера на пазара и броя на населението. България е много важна за нас. Имаме две оперативни бази - една в София и една във Варна. Мисля, че що се отнася до населението страната е сравнима например с Унгария и някои други държави. Вярвам, че България е добра като размер на пазара, че това е силен пазар за Wizz Air. Ние демонстрираме година след година, че можем да постигаме ръст на пазара, че можем да разширяваме нашето присъствие и нашата мрежа в страната.

- Компанията Ви оперира на българския пазар вече 17 години. Кои бяха и са най-интригуващите страни на тази "история"? Добра за бизнес ли е България?

- България е много интересен пазар що се отнася до видовете трафик и мотивацията за пътуване, защото страната има сериозен принос към пазара на пътувания за почивка, например от и към курортите по Черноморието. Голям е интересът към полетите към страната и има много пътници, пристигащи в България. Очевидно с нарастването на доходите на хората те харчат повече и за пътуване за почивки в чужбина. Освен това България е източник на работна ръка за много държави в Западна Европа, затова хората мигрират, за да работят или учат. Тук имаме много разнообразен пазар, който покрива множество аспекти на бизнеса с авиопревози. Неслучайно България е ценна за нас дестинация.

- А какъв е случаят с бизнес туризма? Има ли интерес от хората идващи и заминаващи по бизнес да използват Wizz Air?

- Той е елемент от това, за което вече споменах, но не бих казал, че е определящ фактор за нашата авиокомпания. Бизнес пътниците не са съвсем наша цел. С удоволствие и желание им предоставяме превоз и те се възползват от нашите услуги. Ние сме най-голямата авиокомпания в страната. Естествено докарваме много бизнес пътници, но не сме традиционният тип бизнес авиокомпания.

- Кои са най-предпочитаните дестинации за българите?

- Служим на пазара на базата на потребителските нужди. Където искат да отидат хората натам летим. Затова мисля, че нашата мрежа показва, че има нарастващ интерес към Изтока, като например Обединените арабски емирства, както и към морски дестинации и традиционни градове в Европа. Разбира се, има го интересът към вътрешния пазар на полетите.

- Как виждате процеса на разширяване на дейността на компанията? Как това се вмества в модела на Wizz Air?

- Що се отнася до разширяването на бизнеса, смятам, че най-добрият начин да си представим Wizz Air е да погледнем към нас като фокусирани към три различни пазара в географски смисъл. Имаме някои по-специални пазарни инвестиции в Европа, като например много силно присъствие сред полетите от и до Лондон, през Лутън, а сега и през Гетуик. Много силно вече присъстваме на италианския пазар с 6 оперативни бази в Италия, а сега имаме и наличие на услуги в Австрия чрез базата си във Виена. Голям дял от операциите при нас идват от Централна и Източна Европа, където сме с много сериозно и водещо присъствие. Имаме и своя нарастващ дял във вътрешните линии.

Наскоро започнахме да се разширяваме повече на Изток. Добавихме Абу Даби, обявихме началото на полети по 23 маршрута от и до Саудитска Арабия. Тоест имаме сериозно разширяване на операциите в тази част на света и се разрастваме. Мисля, че всички тези пазари подлежат на още по-сериозно разрастване. Затова продължаваме да гледаме към възможностите за ръст на тези пазари. С тях се свързват точките по много маршрути. Така е и от българска перспектива.

- Компанията Ви твърди, че е най-силно ориентираната в Европа към опазването на околната среда. Как постигате това?

- Най-вече като летим с най-младата флотилия от самолети и оперираме с големи машини. А що се отнася до инженерния дизайн, въглеродният ни отпечатък за пътнико-километър е най-ниският в Европа. Това е измерима величина е, чийто стойности показват, че отделяме 50 грама въглерод на място на километър, което е сравнимо с 90-100 грама средно за авиоиндустрията. Това ни прави авиокомпанията с най-ниски емисии на CO2 на пътникo-километър в Европа. Няма друга авиокомпания, която да лети при такива зелени условия, що се отнася до технологията и до възрастта на флотилията и оперативната ефективност, която постигаме с нашите самолети. 

- И все пак как успявате? Цените ви са по-ниски?

- Постигаме го най-вече като инвестираме в самолети. Купуваме само нови самолети. Не използваме втора ръка. Цялата ни флотилия винаги е съвсем нова. Това е едната част. А на второ място са инвестициите, които правим в разнообразни нови технологии, свързани с нашата дейност и с обслужването на клиентите.

- В този смисъл какво бъдеще предвиждате що се отнася до самолетите и технологията? Смятате ли да купувате по-големи самолети? Не искате ли например да имате А-380 във флотилията си?

- Определено вече купуваме най-големите самолети за нашия бизнес. Няма как да сме по-големи в това отношение. Що се отнася до гигантите, това е съвсем различен модел на действие и ние не планираме подобни покупки (на А-380 - бел.ред.). С други думи залагаме на това да купуваме нови самолети и да намаляваме нашия въглероден отпечатък. Така ще бъде и занапред.

Смятаме да преминем и към опазващо природата авиационно гориво. Разбира се все още има доста въпроси около тази сериозна стъпка. Единият е свързан с предлагането на такива горива, другият с цената. Но ние сме много заинтересовани в това отношение и сме заложили на серия инициативи. Например да закупим дял в някои от производителите на новите авиационни горива. Третото е, че отправяме поглед към дългосрочни инвестиции в решения за декарбонизация, които индустрията предлага. Ориентирани сме към бъдещето и гледаме позитивно към използване на самолети с водородно гориво. Става дума за нещо, което предстои в следващите 15-20 години. Това са дългосрочни планове, за които отнема време да се развие технологията.

- Не е в рамките на научната фантастика, нали?

- Мисля, че е повече от научна фантастика, но това е технология, която все още трудно може да се вмести в реален бизнес модел. Ето например много по-трудно е да се съхранява водород, отколкото класическото самолетно гориво, от гледна точка на летищата. Така че и този проблем трябва да се реши.

- Що се отнася до тежкия период на пандемията какви бяха щетите за Wizz Air? Как се справихте в този труден момент, продължил поне две години?

- Смятам, че демонстрирахме много висока степен на гъвкавост. От една страна това беше проблем, но от друга - възможност. Справихме се с предизвикателството да се опазим от загуба на ликвидност. Ако разгледаме сегашното положение с паричните наличности на авиационните оператори, имаме 1,6 млрд. пари в брой днес - същото ниво, което имахме и преди пандемията. Тоест ние от една страна бяхме много фокусирани върху поддържане на ликвидността. Второ, обмислихме нови възможни пазари, които се появиха като опция заради пандемията. Сред тях са лондонското летище Гетуик, инвестициите в Италия, Албания и Абу Даби.

- Какво развитие в генерален план очаквате в близко и далечно бъдеще?

- Разбира се ще продължим да растем. Смятаме, че имаме бизнес модела, който е най-добре ориентиран към нуждите на потребителите. Бизнесът с полети става все по-популярен и очевидно ще продължим да предлагаме пътувания на по-ниска цена от нашите конкуренти.

Предвиждаме да оперираме авиокомпанийна група с три пъти днешния размер и планираме да постигнем това до края на десетилетието. Наричаме го Wizz 500, защото искаме да имаме 500 самолета, в сравнение със сегашните 171. Това трябва да се случи до края на настоящото десетилетие. Вече сме поръчали нови самолети, затова ще очакваме да ги получим в следващите 7-8 години.

Очевидно ще продължим да повишаваме нашата икономическа дейност и всичко това очакваме да донесе финансови резултати. Смятам, че предстои да направим голям скок и сме убедени, че това ще се отрази на финансовото ни представяне. Взимаме под внимание и външните фактори, които оказват своето влияние върху дейността. Очакваме обаче сериозно подобрение през следващата финансова година, защото сегашната е преходна. Трябва да преоценим някои неща, да пренастроим операциите заради войната в Украйна. Но всички структурни проблеми сега са зад гърба ни и вече можем да се фокусираме върху бъдещето консолидираното ни развитие.

- Като стана дума за войната в Украйна, какви са щетите, които понасяте?

- Седем процента от нашата дейност беше свързана с Украйна и Русия. Ясно е, че трябваше да премахнем този капацитет и да компенсираме с другите дестинации в нашата мрежа. Първо и най-важно беше да евакуирахме всички наши екипи и сега те пак работят за Wizz Air, но в други държави от мрежата ни. За момента имаме три самолета блокирани в Украйна. Незасегнати са, няма повреди по тях, но те са там и не можем да ги изкараме от страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай