Бъфет дари $2,1 млрд.

Наричат Чичо Скрудж най-щедрия човек в света, защото кара на пуканки и бургери

Бъфет дари $2,1 млрд. | StandartNews.com

Хората все по-често помагат на непознати, сочи изследване в 153 страни

Около Коледа и Нова година често се говори за благотворителност, за съчувствие и взаимопомощ между хората. Световният дарителски индекс на КАФ (World Giving Index) още не е обявил резултатите от последните си проучвания. За 2013 г. Дарителският индекс КАФ установи, че светът е станал по-щедър. Въпреки забавянето на растежа на глобалната икономика средният процент на хората, които даряват пари, доброволстват и помагат на непознати, се е увеличил. Световният дарителски индекс на КАФ използва данни от световно проучване на Галъп, като в него участват над 150 000 души в 153 държави, представляващи 95% от световното население. През миналата година България се изкачи нагоре в сравнение с 2012 г. в скалата на щедростта, като се нареди на 118-о място сред общо 153 проучени страни. Най-благотворителната държава е САЩ, следвана от Ирландия и Австралия. България се нарежда сред държавите в последната група.

Легендата в света на инвестирането Уорън Бъфет е най-големият филантроп на отминаващата 2014 г. Той оглави класацията на десетте най-сериозни дарения, изготвена от американската компания Wealth-X. Бъфет, който е известен като "Оракула от Омаха" заради точните си икономически прогнози, е дарил през 2014 г. 2,1 млрд. долара на фондацията на най-богатия човек в света Бил Гейтс под формата на 16,6 млн. акции на компанията си "Бъркшир Хатауей". Неотдавна Бъфет измести мексиканеца Карлос Слим като втория най-богат човек в света със състояние от 74,4 млрд. долара спрямо 73 млрд. долара за собственика на телекомуникационния гигант "Америка мовил".

Инвестиционната компания на милиардера Уорън Бъфет "Бъркшир Хатауей" отчете рекордна печалба за 2013 г. За миналата година печалбата на компанията е 19,5 млрд. долара при 14,8 млрд. долара за 2012 г. Приходите на компанията са се покачили с 12% до 182 млрд. долара. Бъфет е на четвърто място в класацията за най-богатите на Forbes благодарение основно на бизнеса си в сферата на застраховането, жп транспорта и енергетиката. Състоянието на Уорън Бъфет към 31 декември 2013 г. се оценява на 48,2 млрд. долара. Холдингът на Бъфет увеличи дела си и в компаниите Coca-Cola, American Express и IBM. Неотдавна стана известно, че собственикът на Berkshire Hathaway ще придобие бизнеса с батериите Duracell на Procter & Gamble (P&G). Сделката на стойност 4,7 млрд. долара обаче ще е малко необичайна, като вместо в брой цената ще бъде платена в акции на продавача. По този начин и двете компании ще могат да спестят данъци, а в същото време Бъфет ще придобие бизнес, който подкрепя вече от две десетилетия, обяснява Ройтерс. В допълнение, преди сделката да бъде финализирана, което се очаква да стане факт през втората половина на 2015 г., P&G ще рекапитализира подразделението си с 1,8 млрд. долара.

Уорън Бъфет страни от светски събития. Предпочита да гледа телевизия у дома с пакет пуканки. Често хапва в заведения за бързо хранене, а яденето в една от веригите толкова му харесало, че я купил. Живее скромно и някои го оприличават на скъперник като героя на Уолт Дисни Скрудж МакДък. Уорън Бъфет има милиарди, но още живее в къщата си от 1957 г. Единственият суперлукс, който си е позволил, е частен самолет.

Второто най-голямо филантропско дарение на годината е предоставено от основателя на компанията GoPro Никълъс Уудман - около 497 млн. долара на фондация Silicon Valley Community.

Третото и четвъртото място заемат братята Рони и Джералд Чан, собственици на империята за недвижими имоти Hang Lung Development в Хонконг. Те са единствените неамериканци в класацията, които са дарили на Харвардския университет 350 млн. долара.

Кенет Грифин заема пето място със 150 млн. долара, дарени на същия университет. Той изпреварва бизнес дамата Герт Бойл, единствената жена в класацията, и Джон Моргридж от технологичната компания "Сиско системс", които са дарили 100 млн. долара. В класацията попадат още филантропите Джон "Джей" Джордан и Едуард Мейер с дарения на стойност 75 млн. долара всеки и Чарлз Мънджър с 65 млн. долара.

 

Бил Гейтс е дал $30 млрд. за благородни каузи


Сумата от $2,1 млрд., която Уорън Бъфет дари за благородни цели през изтичащата 2014 г., се влива в благотворителната фондация на най-богатия в света милиардер Бил Гейтс.

Съоснователят на софтуерния гигант "Майкрософт" Бил Гейтс оглави през 2013 г. класацията на списание "Форбс" за най-щедрите американски милиардери. Тогава Уорън Бъфит бе втори, даде почти колкото Гейтс - 2,36 млрд. долара, а Гейтс отдели 2,65 млрд. долара. Средствата са отишли в семейната благотворителна фондация на Бил Гейтс и съпругата му Мелинда. Те са предназначени основно за борбата с маларията, полиомиелита, СПИН, както и други опасни заболявания.

Състоянието на Бил Гейтс се оценява на 81,2 млрд. долара, като той за 22 поредни години е най-богатият човек в САЩ, а през март 2013 г. "Форбс" го обяви и за най-богатия човек в света. През живота си Бил Гейтс е дарил на различни благотворителни организации над 30 млрд. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай