Аурубис планира нова инвестиция за €44 млн.

Аурубис планира нова инвестиция за €44 млн. | StandartNews.com

В Пирдоп ще пречистват и дъждовните води

Пирдоп. Нова инвестиционна програма за 44 млн. евро планира "Аурубис България" в медодобивния комбинат в Пирдоп за 2016 г. На всеки десет години правим капитален ремонт, чиято цел е технологични подобрения, обясниха от компанията. Над 500 млн. евро са инвестициите в модернизирането на медодобивния комбинат след приватизацията му през 1997 г. Сред най-значимите проекти са системата за третиране на газове, изграждането на нова рафинерия и разширяването на флотационната фабрика.

Последната инвестиция е нова пречиствателна станция на дъждовни води, която вчера беше открита от министъра на икономиката Божидар Лукарски. 10-километрови канали ще събират дъждовните води от цялата промишлена територия на комбината в буферни басейни с капацитет 43 хил. кубика. От тях пречистените води ще бъдат изпускани в р. Пирдопска. Инвестицията е 6,3 млн. евро.

"Заводът в Пирдоп е един от малкото у нас с три пречиствателни станции - за производствени, битови и дъждовни води, и с това засвидетелстваме ангажимента си към опазването на околната среда наред с ежедневните мерки за предпазване на въздуха и почвите", каза Тим Курт, изпълнителен директор на "Аурубис България". В комбината работят 800 души. През 2013 г. са произведени 354 000 т анодна мед и 230 000 т катодна мед.

Подготовката на ОП "Иновации и Конкурентоспособност" за новия програмен период е първото нещо, с което се е заел министърът на икономиката Божидар Лукарски. "Отстранили сме почти всички забележки на Еврокомисията. Стартирането на програмата е свързано с основния приоритет и на правителството, и на Реформаторския блок - осигуряване на финансиране за малкия и средния бизнес", посочи Лукарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай