57% от българите одобряват поевтиняване на тока с 5%

57% от българите одобряват поевтиняване на тока с 5% | StandartNews.com

София. За 57% от българските граждани намаляването на цената на тока с до 5% е положителна промяна за семейния бюджет. Това сочи информация от проучването на обществените нагласи на социологическа агенция "Сова Харис". То бе направено по инициатива на Български енергиен холдинг (БЕХ).

Износът на електроенергия ще даде шанс на българската икономика да се стабилизира. Това смятат близо 61% от хората. Те твърдят, че секторът в страната е бил печеливш в продължение на десетилетия. Същият процент смятат и, че задължително трябва да търсим пазар за изнасяне на електроенергия. Хората, които споделят тези позиции, са на възраст между 41 и 50 години. Близо 63% от интервюираните са на възраст над 60 години, а 55 % са между 18 и 40 години. Висшистите са две трети, а тези със средно образование- 57%, обясняват от „Сова Харис".

67% от предприемачите в страната твърдят, че износът на ток е ключов за сектора и неговата стабилизация. Със същото мнение са и 59% от работещите в частния сектор, както и 43% от неработещите в групите студенти, учащи, безработни.

За 62% от жителите на големите градове в България износът би могъл да даде възможност за работа на предприятията, които ще гарантират заетост от своя страна. Една пета от анкетираните са негативно настроени и не мислят, че износът на ток ще помогне за стабилизиране на сектора.

61% от анкетираните очакват в икономиката на страната да се раздвижи след премахване на такса "пренос". По този въпрос са отговорили 62% от жителите на големите градове в страната и 57% от столичаните.

Допитването на „Сова Харис" е осъществено сред пълнолетни граждани в различни градове. То е поръчано от БЕХ заради обществения интерес към енергийния сектор и дружествата в структурата на холдинга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай