Сряда,

1,2 млрд. похарчили българите за лотарийни билети

От: СТАНДАРТ -
229
1,2 млрд. похарчили българите за лотарийни билети
A
A
A
  • Бизнесът на Божков е бил толериран, каза Менда Стоянова

Рекордна сума са похарчили българите за триене на лотарийни билети миналата година – 1,2 милиарда лева. Това съобщи председателката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова пред Нова тв. Хазартната игра „Лотария“ става държавна. Не виждахме причина да има отлагателен период. Целта е да спре тази лудост, която се вихри по магазинчета и пощи, където възрастните получават пенсиите си, коментира тя.

Според приетите промени в закона за хазарта, продажбата на талони от всеки продавач ще бъде спряна. Тотото може да си направи тото-пунктове, може да разшири мрежата си, но тези места ще бъдат ясно обозначени като място за хазарт. Ще пише и какви забраните трябва да се спазват, каза Стоянова. И уточни, че може да има обособени будки за лотарията.  Запитана дали например голям магазин може да обособи кът, в който да се продават лотарийни билети, Стоянова отговори: „Няма никакъв проблем тотото да си направи пункт там. Както има на други места такива пунктове, така те могат да решат да разширят мрежата си и на тези места, но е ясно, че това ще бъде обособен тото пункт”.

Хазартът не е забранен, мекият хазарт винаги се използва да подпомага спорта. Тоест, ако хората са решили да дават пари за мек хазарт, тогава техните пари ще отидат в държавната хазна и ще се използват за спорта, а част от тях ще отидат и в раздел „култура“, каза председателката на бюджетната комисия. На въпрос защо точно сега държавата тръгна срещу Божков и неговия бизнес, Менда Стоянова обясни: „Комисията по хазарта е трябвало да контролира как са изпълнявани законите. Бизнесът на Божков е бил толериран – може да се прави такова предположение, предвид укритите 500 мил. лева задължения към държавата. Комисията е действала извън закона – за това няма как да носи отговорност Народното събрание”. Внушенията, че можело да се избира между две ставки, са неверни. Съдът ще каже кой е бил прав, каза още Менда Стоянова.

Рекламата в момента е ограничена до теглене на тиражи по телевизия и съобщаване на резултати.  Мерките са различни. Г-н Валери Симеонов в предния законопроект предлагаше тотална забрана на рекламата на хазарта. Днес той предлага нещо различно- предлага лотарията да се осъществява само от лотарията, каза Стоянова.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички