Топ икономисти предлагат алтернативен бюджет, какви са ползите

По думите на Лъчезар Богданов има много дупки в българската данъчна система

Топ икономисти предлагат алтернативен бюджет, какви са ползите | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия, архив

Предлаганият от Института за пазарна икономика (ИПИ) алтернативен бюджет е насочен в 2 посоки - по-ефективно разходване на публичните средства и данъчна система, насърчаваща инвестициите и заетостта на светло. Това заяви пред БНР Лъчезар Богданов, главен икономист на ИПИ, който днес ще предложи проектобюджета си.

"Не предлагаме орязване, съкращение, отнемане на нещо на някой, а предлагаме по-разумно разходване на средствата. Така или иначе вероятно ще има увеличение на разходите спрямо тази година, просто в нашето предложение това увеличение е по-малко. По отношение на приходите - основният принцип, който следваме, е да имаме данъчна система, която подкрепя растежа, насърчава предприемчивите и тези, които инвестират и се трудят, но тези, които го правят на светло. Да имаме система с ниски данъци, но с широка данъчна основа. Устойчиво се борим против всякакъв вид вратички", обясни той.

По думите му има много дупки в българската данъчна система. Алтернативният бюджет предлага как може да стане така, че с по-ниски данъчни ставки бюджетът да събира достатъчно приходи, така че да имаме по-нисък дефицит от този, който предлага правителството, посочи Богданов.

И още: "Това, което се опитваме да покажем, е, че може едновременно да имаме публични финанси, които се основават на ниски данъци, такива, каквито стимулират икономическия растеж, инвестициите, иновациите, предприемчивостта, труда, и същевременно с едно ефективно управление на разходите на публичния сектор и с такава уредба на публичните системи, че в крайна сметка да имаме по-малко разходи, да постигаме по-голям резултат и в крайна сметка да имаме и по-малък дефицит".

По думите на икономиста в алтернативния бюджет на ИПИ дефицитът е по-малък - доста по-близък до 0. Според него с нужните реформи може да се постигне балансиран бюджет.

Той отбеляза, че в бюджета ИПИ стартират с по-реалистично и консервативно очакване за растежа. Но се опитваме да разглеждаме сценарий за българската икономика, който е с повече инвестиции и по-високи доходи, добави Богданов.

"България може да се развива дори по-бързо от това, което предлага правителството, но ако направи доста реформи, по-добра бизнес средата и условията за инвестиции и иновации", подчерта той.

Според него добрите идеи лека-полека пробиват път. Икономистът е категоричен, че това, което предлагат, отговаря на здравия разум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай