Ръст на турските туристи у нас, искат облекчаване на визовия режим

Изключително важно е тази тенденция да продължи и да бъде улеснена

Ръст на турските туристи у нас, искат облекчаване на визовия режим | StandartNews.com

Източник: БНТ, архив

Статистиките ни сочат, че само за декември има ръст от 22% на турските туристи, съобщи министърът на туризма Зарица Динкова в началото на кръгла маса на тема „Ролята на държавата и туристическите сдружения за увеличаване на двустранния туристопоток между България и Турция“, която се провежда в Банско.

Динкова посочи, че е изключително важно тази тенденция да продължи и да бъде улеснена.

Министърът на туризма каза, че се водят разговори както с представители на турската страна, така и с българското Министерство на външните работи и МВР във връзка с това да бъде облекчен и ускорен процесът на издаване на визи за турските туристи. В тази връзка Министерство на туризма има идея, която ще бъде предложена и която би трябвало да облекчи издаването на визи, посочи Зарица Динкова.

Министърът на туризма изрази надежда, че въздушният Шенген ще даде възможност на онези турски туристи, които имат шенгенски визи, по-свободно и по-лесно да могат да влизат в страната. 

Във връзка с туристите от различни страни, министър Динкова коментира, че след кризата с израелския туристически пазар рекламата на българския туризъм веднага е пренасочена към съседните пазари и посочи, че всички гости на България са еднакво важни и ценни.

Кръглата маса се организира от Съюза на туристическия бизнес в Банско и цели да се начертаят целите за развитие за поставяне на едно по-високо ниво за туризма, каза в началото на форума председателят на местния туристически съюз Малин Бистрин. Участници в днешната кръгла маса са представители на туристическия бизнес от Банско и съседните населени места, от Сандански. В нея участва и председателят на Управителния съвет на Българо-турската търговско-индустриална камара, представители на туристическия бизнес и на медиите в Турция.

В началото на срещата заместник-кметът на Банско Сашка Въчкова каза, че основните проблеми пред туристическия бизнес се знаят, но се търсят постоянни решения „и когато държавата е до нас, тогава имаме надежда, че можем да решим някои от проблемите“. Сашка Въчкова благодари на всички представители на бизнеса, които присъстват на днешната среща и на представителите на концесионера на ски зоната в Банско – „ЮЛЕН“ АД, „защото са една от основната причина да има туризъм в района“. 

Във връзка с гостуването в планинския курорт на представители на Република Турция, заместник-кметът на Банско посочи като данни, че през 2023 г. броят на турските туристи е значително по-голям в сравнение с 2022 г. През изминалата година броят на турските туристи е близо 5000, с реализирани над 17 300 нощувки, докато през 2022 г. около 2000 туристи от Турция са посетили Банско, като реализираните нощувки са близо 6300.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай