Първи туристи идват на българското Черноморие. Какво ги чака?

Ранните записвания бележат ръст от 15-20%. Те са от Чехия, Полша, Великобритания

Първи туристи идват на българското Черноморие. Какво ги чака? | StandartNews.com

Източник: НоваНюз

Само месец преди неофициалното начало на новия туристически сезон по родното Черноморие хотелиери очакват ръст на посетителите на база ранни записвания. Първите туристи по Южното Черноморие ще пристигнат още тази неделя, съобщи пред телевизия НоваНюз Деляна Цонева - председател на Регионалната туристическа камара в Бургас.

Тя очаква тазгодишния летен туристически сезон да бъде без катаклизми. Ранните записвания бележат ръст от 15-20%. Те са от Чехия, Полша, Великобритания. Очаква се за Великден да пристигнат гости предимно от Румъния, както и от вътрешността на страната. Не се предвижда увеличение на цените за чадър и шезлонг на плажа, разкри Цонева.

„Надяваме се да няма повишение на цените. На този етап поскъпването е между 5-10%. Тази година то е на база на увеличението на минималната работна заплата и инфлационния процент”, обясни Цонева.

Като трудност тя очерта липсата на персонал. Този проблем е повсеместен, не е само в България, уточни Цонева. За да се справят, фирмите наемат персонал от трети страни - Турция, Тайланд, Непал. „Това са нискоквалифицирани служители, те работят предимно като камериери, помощник готвачи. Имаше увеличение на заплатите. Разчитаме на добро сътрудничество на университети, професионални гимназии и колежи”, допълни предприемачката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай