Нови правила за търговията с храни. Пише се закон

В сектор земеделие са налети малко над 3 млрд. лв. тази година, съобщи Кирил Вътев

Нови правила за търговията с храни. Пише се закон | StandartNews.com

Като аномалии определи промените в цените на храните в България земеделският министър Кирил Вътев. "Има липса на правила за търговията на земеделски продукти и храни", сподели Вътев пред БНТ.

Той обяви, че кабинетът подготвя законопроект, който да въведе правила, които да защитят първичния производител. Не става въпрос за регулиране на цените по административен път, уточни Вътев.

Министърът коментира и разразилия се спор за ГМО. По думите му ГМО в Европа не се произвежда и е важно да се прави разлика между ГМО и новите геномни техники. Разликата е, че при ГМО-организмите има внасяне на външен нетипичен ген, за да се получи определено качество. Докато новите геномни техники кореспондират с естествената селекция.

Земеделският министър даде и пример - два различни сорта се кръстосват, за да се получи нов устойчив хибрид - нов сорт. За това поначало са необходими около 10 години, но науката е постигнала тази селекция на гени да се направи за по-кратък период от време.

В сектор земеделие са налети малко над 3 млрд. лв. тази година, съобщи Вътев. Той и екипът му в момента са се захванали с липсата на напояване. България напоява 0,7% от обработваемата си земя, стана ясно от думите му. Причината е, че има много тежък разрешителен режим, който се управлява от басейновите дирекции.

Има одобрение от Министерския съвет държавата да бъде задължена да обезпечи земеделците с вода за напояване. Как да имаме добри добиви без напояване, попита риторично Вътев.

Той обясни, че има частично напояване и има земеделци, които сами са си направили напояване, но пък заради него са глобяване.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай