Какво се крие зад Черния петък, експерти с предупреждение

За Черния петък се подготвят както търговци, така и купувачи

Какво се крие зад Черния петък, експерти с предупреждение | StandartNews.com

Източник: Pixabay

Много магазини вече започнаха промоционални кампании под наименованието "черен петък", но истинският ден, произлязъл от САЩ, с големи намаления предстои. Търговци масово свалят цените на своите продукти.

Как да се предпазим от фалшиви намаления, кои са най-търсените продукти и как влияе инфлацията  става ясно от репортаж на бТВ.

Официално денят, в който търговците свалят цените на своите стоки, тази година е 24 ноември.

„Забелязва се че намаленията стартират още в началото на ноември месец и през целия месец вървят намаленията чак до началото на декември. Намаленията варират от 10% до 70%, в зависимост дали е техника, дали са дрехи, дори и хранителни продукти. Имаме голям ръст на човекопотока в търговския център. Вижда се, че оборотът е по-висок. Спрямо миналата година сме с поне 10% ръст спрямо продажбите“, обясни Цветомир Арсов, мениджър на търговски център.

За Черния петък се подготвят както търговци, така и купувачи, но как влияе инфлацията на пазара

„Без пазаруване не можем да имаме висока инфлация. Данните, които ни показват в последно време е, че инфлацията намалява. Вече сме под 6%, като миналата година по това време бяхме с двуцифрена инфлация. Става по-лесно да се овладеят цените“, коментира икономистът Стоян Панчев.

Въпреки нарастването на онлайн търговията, пик на клиентите се очаква и във физическите магазини.

„Миналогодишният Черен петък не беше силен. Имаше търговци, които отбелязаха сериозен ръст, но имаше такива, които не направиха кампания. Тази година наблюдаваме нещо съвсем различно - доста търговци са с кампании“, каза Никола Илчев от „Академия за електронна търговия“.

Според експерта по дигитален маркетинг Георги Малчев най-много се купуват неща, на които хората знаят цените преди да бъдат намалени.

„Неслучайно едно от нещата, които се купуват най-много на Черен петък, са бебешки пелени, кафе, храни за домашни любимци. Хората знаят, че ги ползват знаят какви са цените, познават марките. Самите търговци знаят, че е много трудно в тези категории да смениш цените и хората да повярват, че са изгодни“, посочи Малчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай