Експерт даде прогноза колко ще плащаме за стоките за Коледа

В средата на този месец започва инициативата „Достъпно за вас“

Експерт даде прогноза колко ще плащаме за стоките за Коледа | StandartNews.com

За тази Коледа цените на основни стоки ще бъдат по-ниски в сравнение с 2022 г., прогнозира пред Нова телевизия председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

В момента олиото и маслото са по-евтини, млечните продукти са на равнище от миналата година. Пилешкото месо бележи ръст с 10%, свинското е на равнището от миналата година. Интересното е, че захарта също, макар че на международния пазар има покачване.

Пазарът на зърно се раздвижи, каза Иванов. Нищо тревожно не се вижда на глобалния или европейския пазар, че да очакваме стресови положения. Ще наблюдаваме тенденция на стабилна устойчива пазарна регулация, обясни той.

В средата на този месец започва инициативата „Достъпно за вас“, която ще отбелязва намалените стоки от 7 продуктови групи.  Идеята е да се даде най-добрата информация за най-добрата цена, обясни Владимир Иванов.

„Мярката цели да създаде най-добра конкурентна среда, да ангажира с репутационен риск пазарните играчи от страната на предлагането, а от страната на търсенето да се даде повече информация на хората как да подберат своята потребителска кошница”, каза Иванов.

Той уточни, че идеята е потребителят да има повече информация, а в инициативата ще се включат и малки обекти. „Най-ниските цени ще бъдат обозначени във веригата. Целта е продуктите да обслужват хората с най-ниски доходи”, каза още Иванов.

По думите му чрез мярката гражданите ще са по-добре информирани, ще има прозрачност на пазара. „Пазарът е най-добрият регулатор. Трябва да положим усилия. Това е добра стъпка в подобряване на търговските практики”, добави Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай