Митов говори с Лавров за газовия хъб

Митов говори с Лавров за газовия хъб | StandartNews.com

Двустранните ни отношения трябва да се развиват на базата на равнопоставеността, е посочил Даниел Митов.

Двустранните ни отношения трябва да се развиват на базата на равнопоставеността и съществуващите обективни взаимни интереси, независимо от противоречията в някои области", това е посочил министърът на външните работи Даниел Митов пред руския си колега Сергей Лавров. Двамата се срещнаха по време на 34-ата сесия на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, която се проведе в Сочи.
Относно енергийните въпроси българският външен министър изрази задоволство от съществуващата към момента сигурност на доставките на руски природен газ за България и преноса му към Турция, Гърция и Република Македония. "Очакваме, че редовните доставки за България и Балканите ще продължат. Националните ни усилия са насочени към превръщането ни в газоразпределителен център в региона. В тази връзка разглеждаме доставките и на руски газ като потенциален източник за неговото захранване. Българското правителство има интерес от това да бъдат преодоляни различията и в крайна сметка, каквото и да се прави за в бъдеще между Руската Федерация и ЕС по енергийна линия, то трябва да бъде стриктно съобразено с европейското законодателство и правила", заяви министър Митов. Отношенията между НАТО и Русия също бяха сред темите на разговора. „Натовските учения в Черно море са в интерес на българската отбрана и повишаването на нейния капацитет", коментира Даниел Митов.
с външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу. Във фокуса на разговора бяха отношенията между ЕС и Република Турция и споразумението за реадмисия. Министър Митов посочи, че ЕК води преговори с турското правителство, като българската страна държи изпълнението на споразумението да започне възможно най-скоро. Министър Митов и министър Чавушоглу се обединиха около мнението, че в периода до началото на прилагането от турска страна на споразумението ЕС-Турция, доброто и ползотворно сътрудничество между България и Република Турция ще продължи, включително и по отношение опазването на общата ни граница.

Митов се срещна и с външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу. Във фокуса на разговора бяха отношенията между ЕС и Република Турция и споразумението за реадмисия. Министър Митов посочи, че ЕК води преговори с турското правителство, като българската страна държи изпълнението на споразумението да започне възможно най-скоро. Министър Митов и министър Чавушоглу се обединиха около мнението, че в периода до началото на прилагането от турска страна на споразумението ЕС-Турция, доброто и ползотворно сътрудничество между България и Република Турция ще продължи, включително и по отношение опазването на общата ни граница.

Основните теми на разговор между министър Митов и молдовския му колега Андрей Галбур бяха свързани с реформите, извършвани от молдовското правителство в контекста на евроинтеграционните му стремежи, както и състоянието на двустранните отношения. Министър Митов постави темата за гарантирането на културните и образователните права на българското национално малцинство в Република Молдова. Повдигнат бе и въпроса за откриване на генерално консулство на България в гр. Тараклия - столица на едноименния административен район, населен предимно от представители на българското малцинство. Министър Митов засегна и темата за превръщането на Тараклийския университет, основан с финансовата подкрепа на Република България, във филиал на Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Подобно решение би увеличило привлекателността на университета, предвид факта, че дипломите, издавани от него, се признават в рамките на ЕС", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай