Денков с подробности за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Нашата цел за влизане в еврозоната е 1 януари 2025 година, каза премиерът

Денков с подробности за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" | StandartNews.com

"Тече технологично състезание за това как да бъде произвеждана по-евтина електрическа енергия и как да се създаде онзи енергиен микс, който ще позволи продажбата на най-евтин ток. България е част от регионалния пазар и трябва да обнови своите мощности, така че да бъде конкурентна на съседите си". Това заяви премиерът Николай Денков по време на блицконтрол в парламента.

Вносът на електроенергия не е, защото България няма мощности, а защото токът, който произвежда е по-скъп в определени дни и часове, когато другите могат да предложат по-евтин, допълни Денков.

"Това правителство подписа договорите за изграждането на два нови ядрени реактора и работата започва. Сигурен съм, че 2024 г. България ще бъде отново нетен износител на електроенергия, както бе и през 2023 г.", увери Денков.

"Нашата цел за влизане в еврозоната е 1 януари 2025 година", отговори на друг въпрос премиерът.

Той заяви, че няма никакъв начин да се заобиколят Маастрихтските критерии така, както са приети, защото те са част от договорите в ЕС. "Тези критерии имат процедура, която позволява в определени случаи да се намерят страни, които поради специфични причини, може да бъдат извадени от съответното изчисляване на средната инфлация," посочи Денков.

"Това нещо беше направено по отношение на Хърватия, когато тя прие еврото, допълни той и подчерта, че това не е против правилата, а съгласно правилата. Не може да стане по желание на един премиер или някой финансов министър, а е в съгласие с правилата, както са записани в договорите", отбеляза премиерът. "Ние ще спазим всички правила такива, каквито са в момента, за да влезем в еврозоната", посочи той.

Денков каза още, че курсът на лева е фиксиран със закон на това Народно събрание и никой, никога и по никакъв повод от застъпването на това правителство не е обсъждал промяна на този курс, точно обратното, навсякъде казваме, че той трябва да бъде запазен, защото е показал, че е подходящ след закачането към дойче марката и след това към еврото.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай