Заплашват адвокатка заради скандала с Пирогов

Българското здравеопазване вече е изправено не пред колапс, то е в клинична смърт

Заплашват адвокатка заради скандала с Пирогов | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Вече месеци наред болница "Пирогов" е обект на различни проверки. Освен искания за оставки, които се разменят между ръководството и здравното министерство, в публичното пространство се отправят вече и директни заплахи между участници в този конфликт, съобщава БНР.

В българското здравеопазване не става нищо хубаво, нищо градивно, нищо конструктивно и нищо в полза на обществото, заяви в интервю за медията адв. Мария Петрова - специалист по медицинско право. Самата тя е била обект за заплаха, като подчерта, че това не е първата, която й се отправя. И все пак тя декларира, че няма притеснения.

"Предупреждението беше в посока, че ако продължавам да коментирам подобни казуси и да твърдя, че определени хора не управляват съответни болници по най-добрия начин, а министърът бездейства - нещо, което е факт, аз, мои близки, включително децата ми няма да могат да се лекуват в която и да е голяма болница, защото имало негласна или гласна вътрешна уговорка между ръководствата на тези болници "такива, като мен, да не бъдат допускани". Разговорът стигна до там - да ми бъде казано в прав текст, че когато децата ми умират по стълбите на някоя болница и никой не ги пуска вътре, тогава аз ще разбера какво е", разказа тя.

Петрова напомни, че казусът "Пирогов" не е единствен. Тя напомни лечебните заведения, където също имаше такива ситуации и каза: "Това е само върхът на айсберга."

Българското здравеопазване вече е изправено не пред колапс, то е в клинична смърт, а жертви на цялата тази система са всички лекари и пациенти, категорична бе адв. Мария Петрова.

"Напоследък виждате, че дори министърът се явява безвластен, безгласен в желанието си да смени управата на една държавна болница - нещо, което принципно законът му позволява във всеки един момент, но се създават всякакви други политики и влияния, така че това да не може да се случи", коментира специалистката.

Според нея "Пирогов" се управлява зле и болницата сама допуска подобни конфликти да се случват: "Това показва, че тези хора нямат никакви мениджърски умения, не им пука за доброто управление на болницата или за благото на техните служители, лекари, персонал или за пациентите. На тях основната им ключова идея е да се задържат на властта, която имат."

По думите й обаче и неправителственият сектор има огромна вина, защото, според нея, фокусира проблема не на най-болезненото и не на най-конструктивното място: "Мястото е не да търсим протести, не да търсим виновници, които да сочим с пръст, и лекарите всеки ден да вървят по тънката линия между "Осанна" и "Разпни го", а това да имаме системи за рапортуване, да имаме прозрачно здравеопазване, да нямаме съмнения дали едно лекарство е приложено или не, дали е донесено от друга болница или е продадено, да имаме възможност да проследяваме процесите в здравеопазването и да ползваме "черната кутия" в здравеопазването - нещо, което да подобри системата, анализирайки грешките и създавайки алгоритми, така че те повече да не се допускат."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Чyвaли ли сте за подобpената фоpмyла на Bиaгpa, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безoпаcна на всяка възраст, а освен това лекува и мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на вcички, подобpи нашия ceкc и cпаcи бpака ни. Eто кaкво пишaт за нея:---- https://do.my/viagra

Откажи