Вярвайте на науката, стига страхове!

Това каза за ваксините проф. Красимир Гигов

Вярвайте на науката, стига страхове! | StandartNews.com

Около 60 000 души ще могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 от първата доставка на 125 000 дози от ваксината на “Пфайзер”. Това обяви шефът на координационния щаб за имунизацията проф. Красимир Гигов.

От тази ваксина се слагат по две дози, за да действа ефективно, и това е причината за този брой хора, които ще получат първи имунизация, обясни той. Сред първите ваксинирани ще са лекари и медицински сестри, както и други работещи в рискови сектори, предвижда планът за имунизация, одобрен от правителството в края на миналата седмица.

“Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациентите, които искат да бъдат имунизирани срещу COVID-19. Няма първи, втори, трети. Има основни групи, които ще се ваксинират. Ваксинирането ще върви паралелно, но с приоритет”, обясни проф. Гигов пред БНР.

Кой може и кой не може да бъде имунизиран, ще преценяват лекарите в зависимост от правилата, дошли от производителя на съответната ваксина, разясни той.

Ваксинацията трябва да започне веднага след Нова година, когато ще пристигнат и ваксините на “Пфайзер”. След това ще премине на пет вълни в зависимост от доставката на препаратите от производителите, с които България през Европейската комисия има сключени договори.

“Работата на щаба е да прецизира бройката от съответните групи и да започне ваксинирането. Хладилниците, които имаме, са достатъчни, за да съхраняват дозите”, добави проф. Гигов.

“Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината. Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт. Нека вярваме на науката”, призова професорът,

Хладилниците, работещи до минус 70 градуса, в които ще се съхраняват първите ваксини в София, вече са доставени и работят, увери се в събота премиерът Бойко Борисов. Един от хладилниците трябва да събира по 100 хил. дози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай