Събота,

Ваксината на Moderna одобрена за Богоявление

От: СТАНДАРТ -
Ваксината на Moderna одобрена за Богоявление
A
A
A

Втората ваксина срещу коронавирус – на Moderna, се очаква да бъде одобрена до Богоявление.

ВИЖ ОЩЕ: Дойдоха 25 000 ваксини. Питат учителите искат ли

„Най-късно до 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията й в държавите от ЕС”, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, сред като прие втората пратка от 25 000 ваксини на Pfizer. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина, каза проф. Ангелов.

Започва организация по извозването на новата партида ваксини до 5 точки в страната. „След като завършим логистиката до тези 5 точки, започваме разпределението на ваксините по останалите РЗИ-та, така че да продължим  ваксинацията на всички медици на първа линия. Очакваме да завършим първата фаза на ваксинирането до 2 седмици. След това ще започнем веднага ваксинацията  на хората в домовете за стари хора и на учителите, поясни здравният министър.

"Масовата ваксинация ще започне през февруари или март. Тя ще тръгне от възрастните хора. Ваксинацията в България се извърша безплатно и напълно доброволно, като амбициите на здравните власти е ваксина да бъде поставена на около 70% от населението", обяви Ангелов.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички