Дойдоха 25 000 ваксини. Питат учителите искат ли

До седмица започва имунизацията на учителите

Дойдоха 25 000 ваксини. Питат учителите искат ли | StandartNews.com

Втората пратка ваксини на Pfizer и BioNTech пристигна днес около 7 ч. на летище София. Дозите ще бъдат разпределени между шестте регионални здравни инспекции в страната.

Вече се създава организация за стартиране и на втората фаза от ваксинацията в България. Подготвя се имунизацията на 15 000 души в домовете за стари хора и около 11 000 души персонал, сред които педагози и служители във ферми за норки. Общините вече събират списъците със съгласие, каза на 2 януари здравният министър проф. Костадин Ангелов.

До седмица ще започне и имунизацията на учителите. През месец май се очаква да стартира и масовата ваксинация на населението.

Регионалните здравни инспекции проучват дали учителите, които работят на тяхна територия, желаят да се ваксинират. Във Варна педагозите трябваше да отговорят до вчера (3-и януари), в Бургас, Русе и Перник все още на получили окръжното запитване, а в Пловдив и София списъците вече са готови.

Преди коледната ваканция и старта на ваксинационната кампания у нас около 20% от учителите в столичното 119-то училище „Акад. Михаил Арнаудов са посочили, че желаят да се ваксинират. Според директора на школото Диян Стаматов броят им ще нарасне, тъй като тогава все още информацията относно ваксините и страничните им ефекти е била оскъдна. Той също се е записал в списъка, въпреки че преборил коронавируса. „Дори и 30% от учителите да пожелаят да се ваксинират, това са около 20 -21 000 души. Това ще е втората фаза на кампанията и ще сме полезен пример за по-масово ваксиниране“, смята Стаматов.

„Масовата ваксинация ще започне с възрастните хора. До края на януари очаквам да имаме конкретно разписан план кога започва имунизацията и кога ще приключат ключовите фази с хората на първа линия. Вероятно до края на май, а може би по-рано, ще започне масовата ваксинация”, каза Ангелов в неделя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай