Четвъртък,

Ще победим ли стареенето със съхранени стволови клетки?

От: Редактори -
177
Ще победим ли стареенето със съхранени стволови клетки?
A
A
A

От клинични проучвания за лечение на белодробни заболявания, ревматоиден артрит и епилепсия до изследвания, прилагащи стволови клетки за подобряване на клетъчната и тъканната трансплантация, науката за регенеративната медицина продължава да напредва.

Публикувани проучвания върху животни показват, че прилагането на млади стволови клетки на стареещи животни отменя стареенето и ги подновява. Неотдавнашно проучване показа, че това лечение също увеличава продължителността на живота на стареещи мишки. Наскоро бяха публикувани резултатите от две клинични проучвания при 75-годишни“ деца „със сенилна кахексия, специалистите стигат до заключението, че младите мезенхимни стволови клетки могат да се прилагат безопасно интравенозно, в тези случаи  това лечение е подобрило симптомите на заболяването.

В бъдеще стволовите клетки могат да бъдат средство за подновяване на стареещите тъкани на тялото. Тъй като „сенилната кахексия“ е свързана с намаляване на броя на стволовите клетки в организма, тяхното приложение може да забави загубата на мускулна маса, която води до време, степента на която е индикация за продължителност на живота. Експериментите показват, че прилагането на стволови клетки на по-стари организми може да обърне ефектите на стареенето, да позволи по-добра сърдечна функция, да подобри плодовитостта и по този начин да удължи живота на човека и репродуктивния капацитет.

Най-добрия източник за събиране на стволови клетки е този на кръвта от пъпната връв. Стволовите клетки, събрани при раждането, имат силен капацитет на  само възпроизвеждане на клетките и голяма способност да възстановяват наранявания. За съжаление обаче те не могат да бъдат събрани на друг етап от човешкия живот, така че родителите трябва да бъдат добре информирани и да вземат решение за съхранение на стволови клетки по време на раждането.

Потърсихме мнението на Проф. Елисавета Наумова  - Началник клиника по клинична имунология.

- Проф. Наумова, от къде се вземат стволови клетки?

- Накратко , трите възможни източника на стволови клетки са костен мозък на самия пациент или от донор, кръвообращението  -периферна кръв на пациента или от донор , кръвта от пъпна връв, това са възможностите.

- Кои са най-полезни от всички видове?

- Това не може да се каже , заради спецификата на нуждите. Няма най- добри , а има различни нужди.

- Има ли вероятност в бъдеще да победим старостта чрез използване на стволови клетки?

- Някой ден сигурно Да, но това все още не е доказано.

Изследванията и клиничните проучвания в световен мащаб , продължават усилено с надеждни резултати. Дано е бъдеще стволовите клетки да са най-големия подарък за човечеството, да удължат живота.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички