Опасност от кърлежи! Специалист каза как да се пазим

Много рядко ухапването от кърлеж води до заразяване

Опасност от кърлежи! Специалист каза как да се пазим | StandartNews.com

С наближаването на лятото и при повишаващите се температури започва и сезонът на разпространение на кърлежите. Опасните гадини предизвикват различни видове инфекциозни болести и трябва да реагираме бързо и много да се пазим от тях.

Много случаи на лаймска болест има в някои години, в други - не толкова. Втората по честота е марсилската треска, която се среща в Южна България. До четири годишно пък са случаите на кримска хеморагична треска. Това разкри пред Нова телевизия директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в разгара на сезона с ухапвания от кърлежи.

„Много рядко ухапването от кърлеж води до заразяване. За лаймската болест изчисленията показват, че шансът да бъдем заразени от едно ухапване е около 2%. Не трябва да се паникьосваме, при ухапване. Кърлежът, ако бъде свален максимално бързо, няма да има време да предаде инфекция”, посочи тя.

Проф. Христова поясни, че кърлеж не се сваля трудно. Важно е с пинсета да се хване максимално близо до кожата, да не се върти като тирбушон и с лека сила да бъде свален. Тя препоръча всичко това да бъде направено при медицинско лице, но задължително - бързо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай