Събота,

Малко са възрастните, искащи ваксина

От: Мартина Суботинова -
238
Малко са възрастните, искащи ваксина
A
A
A

Все още са малко желаещите възрастни или хронично болни хора, които искат да си поставят ваксина срещу Ковид. От първи март трябва да започне тяхната ваксинация, но за момента джипитата нямат информация как ще протече самата имунизация.

"Има такива, които активно ни търсят, за да се включат в тези списъци, има и такива, които отказват категорично", заяви д-р Владимир Бояджиев пред БНТ.

Във Варненска област има около 300 общопрактикуващи лекари. До края на работната седмица само 100 от тях бяха изпратили списъците с желаещи да се ваксинират на здравната инспекция в града.

Оттам казват, че броят на хората над 65 години и хронично болните, пожелали да се имунизират, е много малък - едва 3761 души.

Досега едва около 10 процента от пациентите в листата на доктор Калайджиев са изявили желание да се ваксинират. За да бъдат избегнати усложнения, лекарят съветва преди имунизация пациентите да си направят както антигенен тест, за да проверят дали са болни в момента, така и тест за антитела.

"Най-лошият вариант би бил, ако в момента сте болен без да знаете. Тъй като тогава не можем да предвидим каква реакция ще възникне. А ако сте преболедували сравнително скоро и имате антитела, на този етап е безсмислено да бързате", каза д-р Александър Калайджиев.

Лекарите припомнят, че единственото противопоказание за поставяне на ваксините срещу COVID-19, за което има научни сведения, е активното лечение на ракови и автоимунни заболявания.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията