Конфискуваха 109 т заразено пилешко месо от Полша

Нито един килограм от охладеното пилешко месо с произход Полша не е влязло за консумация

Конфискуваха 109 т заразено пилешко месо от Полша | StandartNews.com

Установени са 109 тона заразено пилешко месо от Полша, които са конфискувани, а общо от този производител в страната са влезли 544 тона. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти в парламента. Тя добави, че останалите количества или са изтъргувани към други пазари, или са преработени термично.

Нито един килограм от охладеното пилешко месо с произход Полша не е влязло за консумация, респективно за покупка от потребителя, каза министърът. То е било закупено от различни оператори, които го предоставят за съответна преработка с цел реализация на пазара, но преработката е термична, т.е. в този смисъл рискът за здравето не е съществувал, допълни тя.

Министър Танев обясни, че са получени не 16, а общо 17 сигнала по системата за уведомяване на ЕК за наличие в мрежата на пилешко месо - охладено, с произход Полша, и тези нотификации засягат няколко страни, където полският производител е продал своята стока. Първият сигнал пристига в края на март. Това, което е направила БАБХ след получаване на всеки от сигналите, е проверка по хранителната верига за наличност на птиче месо с произход Полша и около 109 тона от установени наличности по всички тези нотификации за иззети, съобщи Танева.

По думите й след 29 октомври т.г. са пристигнали десет от нотификациите, т.е. има интензитет. От тези 17 сигнала 15 засягат един и същ полски производител. Продукт на този полски производител е продаден поне в още седем европейски страни, освен в България. Този продукт е за последваща обработка, поради което БАБХ няма задължението да уведомява потребителя, обясни Танева. Тя посочи, че, за съжаление, по европейски регламент, МЗХГ не може да изнесе информация нито за името на производителя, нито за имената на българските оператори, които са закупили тази стока.

Танева съобщи, че от преди няколко дни, след последния сигнал, се правят проверки на всяка партида на този полски производител, която влиза за продажба в България. Нямаме правомощия да забраним този производител да внася в България, това може да направи полския контролен орган, обясни още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай