Голяма опасност от антибиотиците у нас. Предупреждение от професор

В момента над 1, 2 млн. смъртни случая годишно са причинени от резистентни бактерии

Голяма опасност от антибиотиците у нас. Предупреждение от професор | StandartNews.com

Расте употребата на антибиотици в България. В същото време вече страната ни е първа по смъртност от някои бактерии, срещу които тези лекарства действат все по-малко.

В момента над 1, 2 млн. смъртни случая годишно са причинени от резистентни бактерии. Защо страната ни е сред първите по прием на антибиотици и бомба със закъснител ли е това за здравето ни, коментира проф. Ива Христова директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Един на всеки трима у нас приема антибиотици през годината. Големият проблем беше лечението на COVID-19, при което почти задължително се изписваше един антибиотик. Няма антибиотик, който да има антивирусно действие. Грешка е при вирусни заболявания да се изписват антибиотици“, посочи проф. Христова пред бТВ.

„Много е важно да се прави антибиограма – първо да се назначи микробиологично изследване, за да може да се идентифицира микроба и на него да се направи тест за чувствителност към различните антибиотици“, допълни още тя.

„Резистентността на бактериите расте в цял свят. При нас доста бързо се покачва тази резистентност“, допълни експертът.

Според проф. Христова трябва да разберем колко сериозен е този проблем - лекарите не могат да овладеят инфекции заради резистентност. Тя посочи още, че има национален план с действия, които да ограничат употребата на антибиотици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай