Фармацевтите на война с лекарите за електронните рецепти

Бъдещето е в дигитализацията и само по този начин може да се постигнат прозрачност и контрол

Фармацевтите на война с лекарите за електронните рецепти | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Поздравления към екипа на Министерството на здравеопазването и пожелание в никакъв случай да не се прави крачка назад от въвеждането на електронната рецепта. Това поднесе в ефира на бТВ председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов

Бъдещето е в дигитализацията и само по този начин може да се постигнат прозрачност и контрол, както и да се преодолеят проблемите, включително и с липсите на лекарства, категоричен бе той.

Според фармацевтите с хартиените рецепти има много повече възможности за злоупотреби, а Маринов демонстрира в студиото колко лесно може да се напише рецепта.

"Това е пети път, в който се опитваме да въведем електронна рецепта и не трябва да се връщаме назад. "При дигитализацията се оставя ясна следа. За първи път ще се вижда и какво предписват лекарите", каза председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Маринов обясни, че в първата седмица някои от софтуерите не са били готови, но постепенно върви изглаждането на дефектите и системата се изчиства.

Най-важното е обаче и лекарите, и фармацевтите да получат достъп до системата за проследяване на наличните количества лекарства в складовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай