Дали супер правомощия на щаба срещу заразата

Работа на щаба е при необходимост да препоръча дори отмяна на организирани събития

Дали супер правомощия на щаба срещу заразата | StandartNews.com

Учреденият вчера Национален щаб за коронавируса има изключителни правомощия. Работа на щаба е при необходимост да препоръча дори отмяна на организирани събития. Нямаме регистриран коронавирус, всичко което се прави към момента, е да сме подготвени за евентуална инфекция, образно казано "да не ни изненада зимата", съобщи пред Нова телевизия генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на щаба.

Да не се пътува там, където има регистрирани случаи, да се следват съветите, които всеки момент ще излязат на листовки, да се ограничат публичните събирания, посъветва генералът.

Камерите, които следят за температурата на преминаващите границите, не се различават по нищо от обикновените камери за наблюдение. Правилното поведение на човек, който не е показал признаци на инфекция при пристигането, но се появяват след това и има съмнение за заразяване с новия коронавирус, е първо да се обади на личния си лекар или да се свърже с обявения от Здравното министерство  телефон за въпроси, каза председателят на националния щаб.

Вирусът е неустойчив във външна среда, така че няма данни за заразяване от стоки от Китай. Но както в цял свят, и у нас ще се издирват всички контакти на човек със съмнение за вируса.

Как да се различи инфекцията от коронавируса и грип? Симптомите са еднакви, но за подозирането на инфекция има голяма разлика  между вдигнал температура, който не е пътувал в чужбина, или човекът е бил в Китай или Италия и вдига температура, обясни проф. Мутафчийски.

Средно за седмица 5000 души се прибират със самолет от Италия, вероятно още толкова през сухопътните граници. Добре е да се изолират при съмнение. САЩ има много строга система за превенция - всички, които се връщат от Китай се настаняват без уговорки в медицински военни бази за 14-дневно наблюдение, затова болните там не са много.

Възможно е човек да се зарази чрез съдове за хранене или с пари, по които има COVID-19. Засега у нас няма случаи така че само теоретично се обсъждат тези въпроси.

Няма утвърдено лечение. В болнично заведение се прилагат лекарства за грип, понякога в комбинация с някои лекарства за СПИН, обясни началникът на щаба.

На въпрос на лекари има ли достатъчно предпазни средства в болниците, ген. Мутафчийски отговори, че са осигурени около 8000 комплекта костюма и специални маски с очила.

Паниката не трябва да стига до опразване на магазини, просто трябва да се спазват препоръчаните мерки за профилактика, посъветва шефът на щаба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай