Шпионската афера! Шопа и Пчелата донасяли на Русия

Ето кои са задърж

Шпионската афера! Шопа и Пчелата донасяли на Русия | StandartNews.com

Шпионска група, работила в полза на Русия, задържа в петък прокуратурата. Групата е събирала класифицирана информация, която представлява държавна тайна, за да я предостави на Русия, твърди обвинението. Шестима бяха са привлечени като обвиняеми, вчера един от тях беше освободен под парична гаранция, след като направи пълни самопризнания. В момента Софийският военен съд заседава за мярката на останалите. Прокуратута поиска постоянен арест за петимата задържани.

ВИЖ ОЩЕ: Шпионската афера!Русия отвръща,ще гони наши дипломати

Ръководител бил бивш ръководен кадър на военното разузнаване - Иван Илиев (74 г.), обучаван у нас, а след това и в ГРУ (Главно разузнавателно управление) в Москва, предаде БТА. По неофициална информация това се е случило още през 70-те години на миналия век, в продължение на близо година.

ВИЖ ОЩЕ: Прокуратурата иска постоянен арест за шпионите

По-късно Илиев, известен в средите като Шопа, бил агент в Гърция и западни държави, а по-късно става преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в школата за кадри на Военно разузнаване.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев: Не мразим други държави, обичаме нашата

Той имал за задача да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и Европейския съюз (ЕС).

ВИЖ ОЩЕ: Гешев: Не сме имали у нас подобна шпионска афера

Част от групата била жена му, с двойно гражданство - руско и българско. Тя била посредник между мъжа си и служител на руското посолство, предавала документни и пари. Документирани са нейни посещения в руското посолство, където се ползвала с авторитет.

Част от вербуваните били обучавани в оперативно майсторство именно от ръководителя на групата. Единият от тях е ръководен кадър от Министерство на отбраната, занимавал се с планиране и бюджет на ведомството.

Другият е от военното разузнаване. Той изготвял информация за хибридни заплахи и рискове, в т.ч. и от Русия.

Третият участник е от военно разузнаване, той бил изпращан на мисия с контингенти зад граница.

Четвъртият е бивш служител на военно разузнаване. Бил е секретар, военно аташе и аташе по отбрана в чужбина, а от 2015 година - директор на класифицираната регистратура в парламента. Става дума за Иван Медаров, известен като Пчелата.

Според прокуратурата те са вземали по 2-3000 лева за услугите, които предоставяли.

Заседанието тече в този момент.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай