Гешев: Не сме имали у нас подобна шпионска афера

Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г., каза главният прокурор

Гешев: Не сме имали у нас подобна шпионска афера | StandartNews.com

"Не бих я сравнил с никое дело, което е било до момента в България, включително и случаите за осъществяване на действия, несъвместими с дипломатическия статут". Това заяви главният прокурор Иван Гешев в специално интервю за БНТ по повод разследването за шпионската афера.

Шест лица бяха привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава, съобщиха вчера от прокуратурата. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия.

По думите на главния прокурор, това може да се сравнява исторически с т.нар. случай "Петорката от Кеймбридж".

/Б. ред. Това е популярно название за шпионите, известни с това, че са вербувани от съветското НКВД в университета в Кеймбридж през 30-те години на XX в. Харолд /Ким/ Филби, Доналд Маклийн, Гай Бърджис, Джон Кеърнрос, атомният физик Алън Нън Мей, Лио Лонг и Антъни Блънт са  едни от най-успешните шпиони в историята, проникнали в тайните и на англичани, и на американци на най-високо държавно равнище/.

Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г., каза Иван Гешев.

Става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност.

Иван Гешев каза, че прокуратурата е максимално открита по всеки един случай, с една единствена цел - да информират максимално пълно българските граждани, в обема, който законът нарушава.

Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки, каза главният прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай