Шпионската афера!Русия отвръща,ще гони наши дипломати

Според Джабаров експулсирането на руски дипломати ще се превърне в "недружелюбен акт от страна на България"

Шпионската афера!Русия отвръща,ще гони наши дипломати | StandartNews.com

Русия обяви, че е готова да отвърне на удара. И ще предприеме огледални мерки, ако България реши да експулсира руски дипломати. Това съобщи "РИА Новости", цитирайки първият заместник-ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джабаров.

ВИЖ ОЩЕ: Прокуратурата иска постоянен арест за шпионите

Повод е шпионската афера, разкрита в петък от прокуратурата. Тогава тя съобщи, че е задържала шпионска група, работила в полза на Русия. Групата е събирала класифицирана информация, която представлява държавна тайна, за да я предостави на Русия, твърди обвинението. Шестима бяха са привлечени като обвиняеми, вчера един от тях беше освободен под парична гаранция. Днес прокуратурата поиска постоянен арест за останалите петима задържани.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев: Не мразим други държави, обичаме нашата

 „Ще отговорим, определено ще вземем огледални мерки, ако се вземе такова решение“, подчерта Джабаров. Ден по-рано премиерът Бойко Борисов декларира готовност да обяви за персона нон грата руски дипломати.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев: Не сме имали у нас подобна шпионска афера

Според Джабаров експулсирането на руски дипломати ще се превърне в "недружелюбен акт от страна на България". Джабаров добави, че обвиненията от страна на София са безпочвени.

Министерството на отбраната на България съобщи, че двама български военни са задържани по подозрение за предаване на секретна информация на чужда държава. Българското външно министерство обяви предполагаемите им връзки с руското посолство.

Руското посолство в България пък призова за прекратяване на спекулациите в очакване на съдебно решение. Посолството подчерта, че в условията на усложняване на международната ситуация очевидни са "неуморните" опити за забиване на клин в отношенията между страните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай