Прокуратурата удари Ценко Чоков

Прокуратурата удари Ценко Чоков | StandartNews.com

Районната прокуратура в Бяла Слатина предаде на съд кмета на Галиче Ценко Чоков заради документно престъпление, което извършил като длъжностно лице, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Кметът е подведен под отговорност заради това, че нарушил Закона за нотариусите и нотариалната дейност при сделка с имот.

Жена от Благоевград решила да продаде земята си в Галиче. За целта се свързала по телефона със своя позната и я помолила да й съдейства. Жената отишла при Ценко Чоков, който й предложил да закупи земята за себе си и свои близки. На 9 септември 2014 г. същата отишла с документите и личните данни на благоевградчанката в кметството на Галиче, където пред него се подписала върху пълномощно и две декларации, като се опитала да фалшифицира подписа на собственичката. След сделката документите били изведени и в регистъра на кметството, а кметът на Галиче превел с пощенски запис сумата от 6000 лв на благоевградчанката.

От прокуратурата поясниха, че за да извършва нотариални заверки на подписите и съдържанието на документите при закупуване на земеделски земи за него и свои близки, кметът Чоков ползвал човек от селото, който действал с пълномощно.
За конкретната сделка с имота на жената от Благоевград, Чоков твърдял, че подписите са положени лично от собственичката на имота пред очите му.

„Разпитан в качеството на обвиняем Чоков не се признава за виновен и не дава обяснения по повдигнатото му обвинение", казаха от прокуратурата.

Пред разследващите той твърдял, че собственичката на имота с подписала лично пред него. В хода на разследването била назначена съдебно-почеркова и техническа експертиза, която оборвала тезата на кмета.

Установили и незаконни адресни регистрации

В началото на годината главният прокурор Сотир Цацаров изпрати проверяващи от ВАП, за да извършат проверка на Ценко Чоков в кметството, както и на държавните обвинители от Враца. За периода между 2011 и 2016 г. прокурорите са установили допуснати множество нарушения по Закона за гражданската регистрация.

"За 121 случая не са представени всички изискуеми от закона документи за извършване на законосъобразна регистрация по постоянен и настоящ адрес, а в някои е извършена такава регистрация, без да е налице заявления за регистрация по постоянен адрес", поясниха от прокуратурата. Липсвали множество екземпляри на преписи от заверени пълномощни за прехвърлени недвижими имоти.

От прокуратурата във Враца са сезирали шефът на полицията в града Димитър Газибарски да бъдат наложени глоби на кмета Чоков за установените нарушения по Закона за гражданската регистрация.

На кметът на община Бяла Слатина Иво Цветков да вземе мерки с оглед недопускане на нарушения при осъществяването на изпълнителната дейност в кметството на Галиче. От държавното обвинение са разпоредили на Ценко Чоков да заличи незабавно незаконните адресни регистрации.

"Продължава работата на прокуратурата по реда на надзора за законност относно дейността на кмета на Галиче, както и установените данни за евентуално извършени други документни престъпления от кмета Чоков", казаха още от държавното обвинение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай